Mainos
Mainos

Imatran kohusaarna menee piispan syyniin – kuuntele saarna

Paljon kohua herättänyt imatralaispapin saarna menee tuomiokapitulin käsittelyyn. Pappi oli arvostellut paikkakuntalaisten moraalia, moittinut naispappeja ja esittänyt henkilökohtaisia kysymyksiä seurakuntalaisille, kunnes kollega keskeytti hänet.

Imatran kirkkoherra Arto Marttinen sanoo, että papit ovat muista seurakunnan työntekijöistä poiketen tuomiokapitulin alaisia.

– Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli käsittelee tapauksen elokuun aikana ja me saamme kirkkoneuvostoon tiedon, millaisia seurauksia puheella on, Marttinen sanoo.

– Papit ovat piispallisessa kaitselmuksessa eikä paikallisen seurakunnan kirkkoneuvostolla ole tällaisissa asioissa mitään valtaa pappeihin.

Sopimattomana ja kovana pidetty saarna on herättänyt kirkkoherran mukaan Imatralla paljon huomiota ja mielipahaa.

– Asiassa auttoi se, että liturgina toiminut pappi keskeytti saarnan. Muutamat mielensä pahoittaneet ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja heidän kanssaan on tapauksesta keskusteltu.

Saarnan pitänyt pastori on ladannut saarnavideon myös YouTubeen.

Marttisen mukaan pastorilta puuttuu asiassa terve itsesuojeluvaisto.

– Siellä on kuulemma toinenkin vastaavanlainen puhe, joka on pidetty joillakin sukujuhlilla. Jonkinlaisia pieniä viitteitä tällaisesta hänen kohdallaan on ollut aiemmin, mutta tässä laajuudessa asia oli yllätys.

Kirkon herätysliikkeissä on historian saatossa ollut Lars Levi Laestadiuksen kaltaisia pappeja, joilta on kuultu tulikivenkatkuisia saarnoja. Mikä tekee imatralaispapista erilaisen?

– Herätysliikesaarnaajilla oli jykevän synnintunnon herättelyn jälkeen vahva tykitys evankeliumin ja armon puolelle. Tästä saarnasta lohdutuksen sanoja saa etsiä suurennuslasilla. Ei tuollaista puhetta mikään herätysliike ottaisi, Marttinen arvioi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme