Mainos
Mainos

Inariin pudonnutta tulipalloa aiotaan lähteä etsimään: ”Saisimme näytteen siitä, millaista kamaa avaruudessa menee”

Eilen pohjoisella taivaalla nähdyn poikkeuksellisen valovoimaisen tulipallon maahan pudonneita osia aiotaan etsiä. Jos kävisi tuuri ja niitä löytyisi pian, ne voisivat kertoa siitä, millaista tavaraa avaruudessa liikkuukaan.

Pohjoisella taivaalla havaittiin eilen illalla äärimmäisen suuri tulipallo. Tulipallo on avaruudesta tullut kivinen kappale, joka kuumentuu ilmakehään tullessaan.

Maan pinnalle on selvinnyt tulipallosta jopa kymmeniä kiloja meteoriitteja. Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että meteoriitteja aiotaan lähteä etsimään.

– Jos se saataisiin pian putoamisen jälkeen, puhtaana, talteen, saisimme asteroidinäytteen siitä, millaista kamaa siellä avaruudessa menee, Liljeström kertoo Kymmenen uutisissa.

Haaste on maasto. Meteorien arvioidaan pudonneen Inarijärven lähialueelle ja jos suurinkin palanen on kymmenenkiloinen, sitä voi olla vaikeaa löytää tai erottaa paikallisista kivistä.

– Meteoriiteissä tyypillinen piirre on niin sanottu sulamiskuori. Se on mustunut ja hioutunut. Ongelma on, että suuri osa alueen kivistä on jääkauden jälkeen hioutuneota.

– On erittäin harvinaista, että pudonneita paloja löydetään, mutta varmasti sitä yritetään.

Meteoriitit tunnistetaan laboratorio-olosuhteissa sellaisista alkuaineiden pitoisuuksista, joita ei esiinny maapallon kivissä.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme