Mainos
Mainos

Influenssa kaataa varusmiehiä

Wellington-viruksen taudinkuvaan kuuluvat äkillinen korkea kuume, lihassärky, yskä, päänsärky ja pahoinvointi.

Influenssavirus kaataa varusmiehiä vuodelepoon ympäri maata. Epidemia alkoi tammikuun alkupuolella Rovaniemeltä ja riehuu tällä hetkellä Karjalan Prikaatissa Vekaranjärvellä.

Virusta on tähän mennessä tavattu kahdeksasta eri varuskunnasta. Puolustusvoimien epidemiologin, dosentti Heikki Korpelan mukaan kyseessä on jokatalvinen epidemia.

-Varusmiehet sairastelevat joka talvi, ja influenssaepidemia liikkuu yleensä helmikuussa. Nyt liikkeellä oleva Wellington-virus on sukua viimetalviselle virukselle, joten sille löytyy jonkin verran vastustuskykyä, Korpela kertoo.

-Vuosittain influenssa kaataa vuoteeseen 3000-8000 varusmiestä. Nyt näyttää siltä, ettei epidemiasta tule kovin paha. Mutta jos virus vaihtuu, potilaita voi tulla enemmänkin. Influenssan taudinkuvaan kuuluvat äkillinen korkea kuume, lihassärky, yskä, päänsärky ja pahoinvointi. Kuumeilu kestää normaalisti muutaman päivän, ja sen jälkeinen toipuminen muutaman päivän lisää.

Lievä epidemia odotettavissa

Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtaja Reijo Pyhälän mukaan influenssaepidemia on vasta käynnistymässä muun väestön keskuudessa.

-Näille epidemioille on tyypillistä, että ne alkavat ensin varuskunnissa ja leviävät sitten muun väestön keskuuteen. On hankala arvioida, koska epidemia on kukkeimmillaan väestön keskuudessa. Siihen vaikuttavat muun muassa hiihtolomamatkat, Pyhäläinen kertoo

Pyhälä ei usko, että influenssaepidemia olisi tänä vuonna erityisen massiivinen.

-Mitään keskinkertaista isompaa epidemiaa ei ole odotettavissa. Viime vuonna oli liikkeellä Wellingtonin lähisukulainen ja jonkin verran itse Wellingtonia. Väestöllä on vastustuskykyä virusta vastaan, ja viime syksynä jaettu rokote suojaa tartunnalta kohtuullisen hyvin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme