Mainos
Mainos

Influenssarokote tehosi huonosti viime talvena

Influenssarokotuksen antama suoja A-viruksia vastaan oli viime talvena odotettua huonompi. Käytössä oli kuitenkin hyvänä pidetty rokote, jossa rokotevirus vastasi hyvin varsinaista epidemiavirusta.

Tutkijaryhmä kertoo tuoreessa Suomen Lääkärilehdessä tutkimuksesta, joka tehtiin Sodankylän jääkäriprikaatissa viime talven influenssaepidemian aikana. Rokotetuilla oli toki vähemmän sairaalahoitoon johtaneita kuumeisia hengitystieinfektioita kuin rokottamattomilla. Erot olivat kuitenkin pienempiä kuin edellisenä talvena. Rokotussuojan osittaisen murtumisen syy on vielä tuntematon.

-Vaikka yleistyksiä ei olekaan syytä tehdä, tilanne jääkäriprikaatissa talvella 1999 viittaa siihen, että influenssarokotteiden viruskantojen päivitykseen eivät välttämättä aina riitä perinteiset seurantakriteerit, joissa rajoitutaan viruksen antigeenisiin muutoksiin ja niiden geneettiseen määräytymiseen, sanoo tutkijaryhmä. Se muistuttaa myös, että jääkäriprikaatin kokemusten perusteella ei tule laiminlyödä riskiryhmien rokotuksia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme