Mainos
Mainos

Ingvar Kamprad muurasi Kuopion Ikean peruskiven

Ikea-konsernin perustaja Ingvar Kamprad muurasi tänään Kuopion Matkukseen tulevan tavaratalon peruskiven. Rakennustyöt aloitettiin helmikuussa. Avajaisia on määrä viettää vuoden päästä toukokuussa.

Kyseessä on Ikean viides myymälä Suomessa. Kuopion Ikanon kauppakeskuksen yhteyteen tulee Ikean lisäksi liiketilaa muillekin liikkeille niin, että koko rakennuksen pinta-alaksi tulee 84 000 neliötä. Kokonaisuus valmistuu syksyllä 2012.

- Kaksi vuotta sitten paikalla oli vain suuri mäki. Nyt tähän kohoaa vielä suurempi kauppakeskus, Kamprad tokaisi heitettyään ensimmäiset kauhalliset betonia.

Kampradin mukaan paikalla piti aloittaa rakennustyöt jo aiemmin, mutta muut hankkeet viivyttivät.

-Valitettavasti Suomi on ollut liikaa varjossa.

Uusia hankkeita Suomeen hän ei kuitenkaan vielä lupaa. Julkisuudessa esillä ollut liikkeen avaaminen Vaasassa saa odottaa:

- Haaparannalla ja Torniossa ei ajatusta kannateta, sillä Vaasan seudulta tulee paljon asiakkaita pohjoiseen, hän perustelee.

Kamprad ei lupaa myöskään uusia alihankintoja suomalaiselle kalusteteollisuudelle, mutta asioita tutkitaan koko ajan.

- Laatu ja ympäristötekijät on oltava kohdallaan. Kuten myös hintataso Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken vertaillessa.

Kalustaminen on elämystä

Kamprad ylistää pohjoismaista muotoilua, jonka hän sanoo mahdollistavan demokraattisen valinnan.

- Jokainen voi valita oman tyylinsä kalustamiseen miljoonista vaihtoehdoista. Kodit ovat perustaltaan samanlaisia. Jos Ikean kaluste ei sovi huoneistoon, on huoneistoa muutettava, hän heittää ilkikuriseen tapaansa.

Kamprad pitää kaupantekoa tärkeämpänä asiakkaan inspiroitumista:

- Ikea on enemmänkin elämyskeskus. Ikean maailmanlaajuinen konsepti sovitetaan jokaiseen kulttuuriin sopivaksi. Paitsi lihapullat.

Kuopiossa myydään jo marketeissa Ikea-lihapullia. Kamprad kiistää etukäteismarkkinoinnin:

- Ne eivät ole Ikea-pullia vaan pelkästään ruotsalaisia.

Kamprad vierailee keskiviikkona Iisalmessa Olvilla, jonka merkittävä omistaja hän on.

Parhaillaan Ikeaan etsitään työntekijöitä, joita tarvitaan eri tehtäviin 250 henkeä. Koko kokonaisuus työllistää 750 henkeä. Kauppakeskukseen odotetaan yli viittä miljoonaa kävijää vuodessa.

(MTV3 - STT)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme