Mainos
Mainos

Inha: Korkomarginaaleissa nousupaineita

Asuntomarkkonoilla tapahtuu tai ainakin ennakoidaan tapahtuvan hintojen laskua ja korkojen nousua. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha ennustaa asuntojen todellisten hintojen laskevan hieman. Inhan mukaan pieneen nimellishintojen laskuun on syytä varautua.

Inhan mukaan suomalaisen asuntokaupan hintakupla ei ole paisunut niin suureksi kuin monessa muussa Euroopan maassa. Useissa maissa asuntojen hinnat ovat laskeneet huomattavasti Suomea enemmän.

Inhan mielestä Euriborin nousua ei ole näkyvissä, mutta asuntolainojen marginaaleissa on selvää korotuspainetta.

- Myös marginaalien nousu on koronnousua ja kuluttajathan senkin maksavat, Huomenta Suomessa vieraillut Inha sanoo.

Yhdysvalloissa vielä suuria ongelmia

Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla on Inhan mukaan vaikea tilanne, koska tavallisissakin auntolainoissa on ongelmia. Inha ei vierittäisi syytä Yhdysvaltain romahduksesta lainasysteemin harteille.

- Amerikassa arvopaperistettu asuntolainoitus on ollut ihan hyvä ja toimiva systeemi pitkään. Nyt tilanne on se, että asuntojen hinnat putoavat, työttömyys lisääntyy, ja huoli tulee ihan tavallisten asuntolainojen maksukyvystä, Inha kiteyttää. Yhdysvalloissahan pankit myyvät myöntämänsä lainat edelleen yleensä valtion hoitoonsa ottamille asuntopankeille Fanny Maelle ja Freddie Macille.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius tuo peliin mukaan uuden palan. Heleniuksen mielestä ongelma on talouden yleinen taantuma ja vaikeudet hoitaa lainoja. Myös hän nimeää ehkä suurimmaksi huolenaiheeksi Yhdysvalloissa asuntojen hintojen laskun, jolloin lainojen vakuutena olleet kiinteistöt menettävät arvonsa.

Molemmat asiantuntijat arvioivat Yhdysvaltain talouden merkityksen maailmalla valtavaksi. Maan talouden hiipumisen seuraukset näkyvät Euroopassakin esimerkiksi pankkitoiminnan vaikeutumisena ja rahan saannin ongelmina. Kumpikaan ei osaa ennustaa, kuinka pitkää Yhdysvaltain taantuma jatkuu, mutta huolet eivät suinkaan vielä ole ohi. Eivät Suomessakaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme