Mainos
Mainos

Inkeriläisten muuttoehdot uuteen harkintaan

Inkeriläisten paluumuuttoa koskevaa politiikkaa arvioidaan uudelleen selonteossa, jonka hallitus antaa marraskuun alussa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle. Pääministeri Paavo Lipponen toivoi tänään eduskunnan kyselytunnilla keskustelua siitä, jatkuuko inkeriläisten paluumuutto voimistuneena vai tiukennetaanko ehtoja.

Lipposen mukaan ulkomaalaispolitiikassa on kaksi puolta. Laillisesti maahan saapuneita ja vastaanotettuja maahanmuuttajia varten on olemassa ns. kotouttamisohjelma. Toinen asia on se, millä perusteella esimerkiksi inkeriläisiä otetaan vastaan tai suorastaan kutsutaan maahan.

Inkeriläisten paluumuutosta kysyi kansanedustaja Paula Kokkonen. Hän ihmeteli, onko hallituksen mielestä tarkoituksenmukaista jatkaa "onnetonta, nähtävästi alun perin väärinkäsitykseen perustuvaa inkeriläisten värväämistä Suomeen". Kokkonen huomautti, etteivät paluumuuttajat ole erityisen hyvin sopeutuneet Suomeen. Monella jonossa olevalla inkeriläisellä ei tosiasiassa ole mitään siteitä maahamme.

Työministeri Liisa Jaakonsaari piti kaikissa tapauksissa tärkeänä, että erityisesti tänne muuttaneiden inkeriläisnuorten asemaa pyritään pikaisesti parantamaan. Hän huomautti, että uudet koululait saattavat myös maahanmuuttajat oppivelvollisuuden piiriin. Hallitus on Jaakonsaaren mukaan pyrkinyt myös auttamaan inkeriläisvanhuksia Inkerinmaalla ja mm. Virossa. Perustetuista vanhusten palvelutaloista saadut kokemukset ovat olleet hyviä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme