Mainos
Mainos

Inkoo ja Porvoo vaihtoehdot Laajasalon öljysatamalle

Uudenmaan liiton selvityksen mukaan Inkoo ja Porvoo ovat parhaat vaihtoehdot , kun Laajasalon öljysatama siirretään pois taajamakäytön tieltä.

Inkoo ja Porvoo ovat alustavasti suhtautuneet myönteisesti öljysataman vastaanottamiseen. Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt nykyisen Laajasalon öljysataman vuokrasopimuksen päättymisestä vuonna 2010.

Myös valtioneuvoston hyväksymissä valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa edellytetään vaihtoehtoisen sijaintipaikan määrittelyä Laajasalolle. Uudenmaan maakuntaliitto on tarkastellut yhtenä vaihtoehtona myös Kirkkonummen Kantvikia.

Kaikki mainitut paikat sijaitsevat kohtuullisella etäisyydellä pääkaupunkiseudulta ja niihin johtaa talvimerenkulun mahdollistava laivaväylä. Inkoossa ja Porvoossa on kuitenkin jo nykyisinkin öljysatamatoimintaa. Inkoon satama soveltuu öljysatamatoimintaan teknisesti hyvin. Haittatekijänä on suhteellisen pitkä etäisyys pääkaupunkiseudulle.

Toisaalta pääkaupunkiseudun öljyhuollon järjestäminen sekä idästä että lännestä on edullista huoltovarmuuden parantuessa. Porvoon Kilpilahdessa voidaan hyödyntää olemassa olevia rakenteita. Ympäristöhaitat ovat vähäisiä. Öljyn rannikkokuljetukset vähenisivät, mutta maantiekuljetukset vastaavasti lisääntyisivät.

Kirkkonummen Kantvikissa öljysatamatoiminta edellyttäisi merkittäviä lisäinvestointeja mm. kuljetusten järjestämiseksi. Satama haittaisi huomattavasti suunniteltua uutta asutusta ja alueen muuta käyttöä. Kirkkonummen kunnan kanta toimintaan onkin kielteinen.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme