Mainos
Mainos

Inna Patrakova: Naapurit

(Helsinki-kirjat)

Näin meillä ja naapurissa

Niin samanlaisia, niin erilaisia, suomalaiset - venäläiset. Venäläiset rakastavat kauneutta ja osaavat juhlia. Suomalaiset ovat vakavia ja vaatimattomia.

Inna Patrakova on kahden kulttuurin kansalainen, syntynyt Pietarissa ja elänyt Suomessa. Teos ”Naapurit” kertoo suomalaisten ennakkoluuloista, venäläisten ennakkoluulottomuudesta ja kahden kulttuurin yhteentörmäyksestä. Teos antaa kuitenkin lupauksen, kun kulttuurierot ylitetään syntyy tila ystävyydelle.

Tavallisten Leppästen kesämökkinaapureiksi muuttaa varakas pariskunta Nikolai ja Lena Pietarista: ”…nyt rupeaa Venäjän mafia pesemään rahaa ja ammuskelemaan toisiaan täällä. Kohta joudumme viemään roskatkin luotiliiveissä.”

Nikolai on innoissaan uudesta kesävillastaan: rauhaa, luontoa ja kalastelua. Mallivaimo Lena kokee matkan korpeen uuvuttavana, olo on yksinäinen ja mieli halajaa Nizzan rannoille.

Entä mökkikulttuuri? Suomalainen sisustaa mökkinsä vanhoilla ylijäämähuonekaluilla, jotka sopivat eriparisesti yhteen. Mökkivaatteet ovat aitoa suomalaisuutta. Kuluneet ja virttyneet vaatteet, joita ei mitenkään raaski vielä heittää pois.

Toisin on venäläisten parissa. ”Heti mökin eteisestä alkoi galleria, jonka massiivisilla kullatuilla kehyksillä kehystettyjen taulujen perusaiheet olivat hämärästi suomalaisia muistuttavia. Olohuoneessa olivat kultakuvioiset silkkitapetit ja kallis, paksu, kirkaskuvioinen matto sekä samettipäällysteiset huonekalut, joissa kullatut käyrät antiikkihenkiset jalat.”

Lena rakastaa kauniita vaatteita. Hän ei voi ymmärtää, miksi Helsingin kauppoihin toimitetaan harmaanliloja, hevosenkokoisia kangasluomuksia, jotka muistuttivat ruseteilla koristeltuja kaurasäkkejä.

Entäpä puolisoiden välinen kemia? Leena ja Antti käyvät kalassa, mutta Nikolai ja Lena tanssivat valssia rannalla hienoissa hepeneissä ja illallistavat kuunvalossa.

Leppästen tytär Kira jopa haaveilee venäläisestä poikaystävästä. Naiselle avataan ovi, kaikki maksetaan, tyttöystävää hemmotellaan yllätyksillä ja kerrostaloikkunan alla asfaltissa hohtaa kaksimetrinen teksti ”Kira! Rakastan sinua!” Suomalaisessa deittailussa käydään leffassa, kumpikin maksaa lippunsa ja popcornit jaetaan tarkasti tasan.

Entäpä tasa-arvo? Nikolai ei tee kotitöitä, mutta Lenaa hän hemmottelee. Nikolain sydämeen koskikin Antin kohtelu: ”suomalaisnaisen diktaattorimaisesta johtamistyylistä puuttui vain teloitus”.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme