Mainos
Mainos

Internet on tärkeä kanava nuorille ehdokkaille

Internet on ollut vahvasti esillä kunnallisvaaleissa.

Erilaiset vaalikoneet auttavat äänestäjiä löytämään ehdokkaansa, ja päättäjien blogi-kannanotot ovat levinneet nopeasti myös medioiden välityksellä.

Internetin uskotaan innostavan nuoria äänestämään. Myös nuoret ja kokemattomat ehdokkaat saavat äänensä helpommin kuuluviin internetissä kuin perinteisissä medioissa.

Huomenta Suomessa vieraillut Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila kuitenkin korostaa, että internet on vain yksi media muiden joukossa. Jutila sanoo, että internetin merkitys ehdokkaalle on kuntakohtaista.

- Esimerkiksi Helsingissä ehdokkaana olevalle on erittäin tärkeää olla esillä myös internetissä. Myös muualla Suomessa se on tärkeä kanava erityisesti nuorille ehdokkaille. Meillä on hyvin erilaisia kuntia näissäkin vaaleissa, ja internetin merkitys vaihtelee kunnan koon ja poliittisen kulttuurin mukaan.

Jutila nostaa internetin esille tasa-arvoistavana välineenä.

- Internetissä suhteellisen pienellä rahamäärällä voi päästä esille. Siellä kyse on enemmän ajasta ja muusta panoksesta.

Jutila uskoo, että tuntemattomampikin ehdokas voi päästä äänestäjien tietoisuuteen räväköillä kommenteilla erilaisissa paikallismedioissa.

"Internet-näkyvyys ei riitä läpimenoon"

Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Ruurik Holm korostaa, että politiikassa on kaksi tapaa päästä esille: vuosien työllä tai suurella rahalla.

- Tietysti demokratian kannalta pitkäjänteinen työ on se mitä suositellaan, mutta kyllä monet pääsevät valitettavasti äkkiä suurella kampanjalla näkyviin. Eihän se ole hyvä tilanne, että joillain ehdokkailla on mahdollisuus tällaiseen julkisuuteen ja toisilla ei.

Holm pitää internetiä tervetulleena lisädemokratiana monessakin mielessä. Ehdokkaat ovat internetissä, koska se on suhteellisen edullista ja helppoa. Hän huomauttaa, että internet on vuorovaikutteinen media - ehdokas voi kertoa kannanottojaan, joita kansalaiset voivat suoraan kommentoida.

Holm ei kuitenkaan näe, että se olisi vielä ohittanut perinteisiä medioita.

- Nuorelle ehdokkaalle on välttämätöntä olla internetissä, se tuo näkyvyyttä. Olisi outoa, jos nuori ehdokas ei näkyisi esimerkiksi facebookissa. Se ei kuitenkaan missään nimessä vielä riitä läpimenoon.

Holm toivoo, että internetin vahva rooli näissä kunnallisvaaleissa innostaisi myös nuoria äänestämään.

"Internet voi vaikuttaa äänestysvilkkauteen"

MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund sanoo, että osa ehdokkaista käyttää internetiä erittäin ahkerasti.

Grönlundin mukaan internet voi vaikuttaa myös äänestysvilkkauteen. Kunnallisvaaleissa äänesti ennakkoon yli miljoona suomalaista.

Etenkin nuorten keskuudessa internetin vaikuttaa äänestyspäätöksiin.

- Netti on ensisijaisesti nuorten kanava, ja nimenomaan ilmiöt, kuten facebook ja youtube, ovat osa nuorten aikuisten netinkäyttöä. Kun siellä on myös poliittisia sisältöjä, niin vaikutetaan myös heidän äänestyspäätöksiinsä.

Grönlund korostaa myös vaalikoneiden käyttöä.

- Nettiin kuuluu myös vaalikoneiden käyttö. Ei kannata kuitenkaan sokeasti tuijottaa vain sitä, että saa parhaat ehdokkaat ja äänestää ainoastaan heitä. Pitää miettiä myös sitä, mikä puolue tai yhteislista ehdokaan taustalla on, koska Suomen vaalijärjestelmä ensisijaisesti perustuu puolueille annettuihin ääniin.

Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtaavat tänään MTV:n vaalitentissä kello 20.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme