Mainos
Mainos

Irak-vuodosta epäilty ollut kiinni otettuna

Helsingin poliisi on edistynyt niin kutsutun Irak-vuodon tutkinnassa. Viikonvaihteessa on ollut kiinni otettuna henkilö, jonka epäillään luovuttaneen asiakirjoja oikeudettomasti muille tahoille, kertoi Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö, rikososaston johtaja Jouko Salo tänään.

Salo ei halunnut tutkinnallisiin syihin vedoten kommentoida sitä, onko kiinni otettu henkilö ulkoministeriön työntekijä. Hänen mukaansa tutkimukset vuodon yksityiskohtien selvittämiseksi jatkuvat edelleen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmoitti tänään avustajansa kautta, että ulkoministeriö ei kommentoi Irak-vuodon tutkinnan tilannetta. UM:n mukaan "poliisi kommentoi asiaa niin paljon kuin tarpeelliseksi katsoo".

Vuotoa tutkiva poliisi kuuli viime keskiviikkona pääministeri Jäätteenmäkeä todistajana. Aiemmin vuototutkinnasta on kerrottu vain sen verran, ettei vuodosta epäillä "poliittista henkilöä" ja että vuodon epäillään olevan peräisin ulkoministeriöstä.

MTV3:n uutisten tietojen mukaan vuotajalla kuitenkin on keskustatausta ja teon motiivi on poliittinen.

Vuotojupakka sai alkunsa maaliskuussa, kun nykyinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) syytti eduskuntavaalitentissä Paavo Lipposen (sd.)liittäneen Suomen Yhdysvaltojen vetämään Irakin vastaiseen koalitioon. Myöhemmin kävi ilmi, että Jäätteenmäki oli saanut tietonsa mm. Lipposen ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin joulukuisista keskusteluista tavalla tai toisella salaisista, niin kutsutuista Irak-muistioista.

Jäätteenmäki julkisti vaalien alla nettipäiväkirjassaan sanatarkkoja lainauksia muistiosta, ja muistiot päätyivät myös molempien iltapäivälehtien sivuille. Jäätteenmäki on toistuvasti kiistänyt, että hänellä olisi ollut vaalien alla käytössään ulkoministeriön salaisiksi leimaamia asiakirjoja ja että hän tietäisi, kuka niitä on ulkopuolisille vuotanut. Hiljattain julkisuuteen vuotanut keskustan työvaliokunnan pöytäkirja viittasi kuitenkin siihen suuntaan, että Jäätteenmäellä olisi ollut hallussaan ulkoministeriön salaisia papereita ja tietoa siitä, mistä niitä on vuodettu.

(MTV3-STT)

Katso myös Timo Haapalan juttu aiheesta (Seitsemän uutiset 15.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme