Mainos
Mainos

MTV.fi paikalla: Turvapaikanhakijat kertovat: "Irak ei ole turvallinen maa"

Yli 300 turvapaikanhakijaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa ryhmä Helsingissä turvapaikkapäätöstä odottavia irakilaisia turvapaikanhakijoita pyytää suojelua. Vetoomus on osoitettu Suomen kansalaisille ja hallitukselle.

Turvapaikanhakijat kertovat vetoomuksestaan tänään Eduskunnan Kansalaisinfossa kello 11, jossa paikalla MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen. Tilaisuuden järjestävät turvapaikanhakijat yhteistyössä Vapaa liikkuvuus -verkoston kanssa.

– Irakin hallitus ei suojele eikä edusta meitä, siksi pyydämme suojelua Suomelta, sanoo Omar, irakilainen turvapaikanhakija ja yksi tilaisuuden järjestäjistä.

– Irak ei ole turvallinen maa, eikä ketään pidä käännyttää sinne, hän jatkaa.

Samaa mieltä on myös Bagdadista tuleva turvapaikanhakija Saad.

– Jos minut palautetaan takaisin Irakiin, joudun vankilaan. Emme ymmärrä, miten Suomi voi neuvotella Irakin hallituksen kanssa palautussopimuksesta. Irakin hallitus syyllistyy jatkuvasti ihmisoikeusloukkauksiin omia kansalaisiaan kohtaan, hän kertoo.

Siirtolaisaktiivit: Turvallisuustilanne Lähi-idässä heikentynyt

Siirtolaisten oikeuksia ajava Vapaa liikkuvuus-verkosto on turvapaikanhakijoiden kanssa samaa mieltä. Verkosto on kannanotossaan ilmaissut huolensa Maahanmuuttoviraston aikeista kiristää Irakista ja Somaliasta tulevien oikeutta turvapaikkaan.

– Turvaa hakevien ihmisten määrän lisääntyminen ei ole pätevä syy turvapaikkakriteerien kiristämiselle, toteaa Aino Korvensyrjä Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

– Lisääntyneet pakolaismäärät kertovat juuri siitä, että turvallisuustilanne Irakissa ja muualla Lähi-idässä on heikentynyt dramaattisesti.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme