Mainos
Mainos

Iranin suurlähettiläs kutsuttiin kuultavaksi

Iranin Suomen-suurlähettiläs Reza Nazaraharin kutsuttiin tänään ulkoministeriöön kuultavaksi maan ihmisoikeusloukkauksien takia.

Iranissa teloitettiin viikko sitten nainen, joka oli tuomittu alaikäisenä tehdystä rikoksesta. Kuolemanrangaistus uhkaa myös kahta muuta alaikäisenä rikoksia tehnyttä iranilaista.

EU:ssa Iranin kuolemanrangaistuksia on seurattu jo pitkään, kertoo ulkoasiainsihteeri Janne Jokinen ulkoministeriöstä.

- Nämä kuolemantuomiot ovat saaneet hyvin merkittävää kansainvälistä huomiota, ja EU on reagoinut niihin, Jokinen toteaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että tällaiset yksittäiset tapaukset huomioidaan. Myös pitkän aikavälin vaikuttaminen on erityisen merkittävää.

- Kun tätä painetta on ja näihin tapauksiin kiinnitetään huomiota säännöllisesti, niin se vaikuttaa mielipiteisiin. Sitten ehkä ennen pitkää tämä ongelma myös poistuu, toivoo Jokinen.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila tuomitsi naisen teloituksen ja vetosi Iraniin, ettei kahden muun alaikäisenä tehdyistä rikoksista tuomitun iranilaisen rangaistuksia pantaisi täytäntöön.

Ulkoministeriön mukaan alaikäisille langetetut kuolemanrangaistukset rikkovat kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin myös Iran on sitoutunut.

Suomi tuomitsee myös Iranissa maaliskuussa toimeenpannun kivitysrangaistuksen ja vaatii Irania luopumaan sellaisten käytöstä kokonaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme