Mainos
Mainos

Irmasta ja Harveysta miljardivahingot - suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät joudu suoraan maksajiksi

Irma- ja Harvey -hurrikaanien arvioidaan aiheuttavan yhteensä yli 200 miljardin euron taloudelliset vahingot. Vakuutusyhtiöt korvaavat tuhoista reilun kolmanneksen. Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät suoraan joudu tuhojen maksajiksi, mutta välillisiä vaikutuksia voi tulla.

Samaan aikaan kun Irma-hurrikaanin voima on laantumassa, tuhojen suuruutta on ryhdytty laskemaan.

Summat ovat vielä arvioita, mutta Irman on laskettu aiheuttavan 143 miljardin euron vahingot, joista vakuutusyhtiöt korvaisivat reilun kolmanneksen, noin 54 miljardia euroa. Harvey-hurrikaanin tuhojen on arvioitu olevan 58-75 miljardin euron luokkaa. Vakuutuskorvaukset olisivat 21-29 miljardia euroa.

"Suoranaiset vaikutukset hyvin pienet"

Irman ja Harveyn tuhojen vakuutuskorvaukset eivät ulotu suomalaisiin vakuutusyhtiöihin.

– Suomalaiset vakuutusyhtiöt on vetäytyneet aika lailla kansainvälisestä jälleenvakuutuksesta 80-luvun jälkeen. Silloin saatiin vähän huonoja kokemuksia. Ei olla jakamassa sitä ulkomaista riskiä eli suoranaiset vaikutukset ovat hyvin pienet, sanoo Finanssiala ry:n vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Vakuutusten hinnat voivat nousta

Välillisiä vaikutuksia voi kuitenkin tulla ja ne voivat nostaa vakuutusmaksuja.

– Aina tällaiset katastrofit merkitsevät, että jälleenvakuutusmarkkina niin sanotusti kovenee eli hinnat nousevat. Ja silloin suomalaistenkin vakuutusyhtiöiden ulkomaille maksamat maksut nousevat. Se, miten yhtiöt näiden kanssa toimivat, on kustakin yhtiöstä kiinni. Joillakin voi mennä hintoihin, toisilla voi jälleenvakuutuspolitiikka muuten muuttua, arvioi Kivisaari.

Luonnokatastrofien vakuutuskorvaukset kasvussa

Erilaisista luonnonkatastrofeista maksetut vakuutuskorvaukset vaihtelevat noin 100 - 150 miljardiin euroon vuodessa.

– Siinä on selvä kasvava trendi, sekä suurvahingoissa että luonnonkatastrofivahingoissa. Ne kertovat selkeästi ilmastonmuutoksesta eli lämpimämpi meri tekee voimakkaampia myrskyjä. Lisäksi se kertoo myös, että ihmisiä on paljon enemmän, asutus pakkautuu kaupunkeihin ja että ihmisillä on omaisuutta entistä enemmän, selittää Kivisaari.

Ilmastonmuutoksen myötä erilaisten myrsky- ja tulvatuhojen odotetaan edelleen lisääntyvän.

Vakuutusjärjestelmän muuttamista pohditaan

Vakuutusalalla pohditaankin, pitäisikö vakuutusjärjestelmää muuttaa niin, että vakuutusriskiä siirrettäisiin pääomamarkkinoille esimerkiksi joukkovelkakirjalainojen muodossa. 

– Tällä hetkellä normaali jälleenvakuutusjärjestelmä toimii hyvin. Mutta periaatteessa jos riskit lisääntyvät, niin pääomamarkkina on paljon suurempi markkina ja siellä voisi olla mahdollista tasata riskejä pääomamarkkinoiden keinoin. Suuriin riskeihin linkitettyjä joukkovelkakirjalainoja on jo nyt, mutta tällä hetkellä niiden volyymi on murto-osa jälleenvakuutuksen volyymista, laskee Kivisaari.

Heikoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole vakuutuksia. Maailmanlaajuisesti selvästi alle puolet luonnonkatastrofien aiheuttamista tuhoista on vakuutusten piirissä.

 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot