Mainos
Mainos

Irtisanomispaikkakuntien apupaketit tekeillä

UPM:n irtisanomisten ensiapuarvioita odotetaan viikon kuluessa.

Hallitus on saamassa runsaan viikon kuluttua ensimmäisen arvion siitä, mitä työpaikkansa tulevissa suursaneerauksissa menettävien työntekijöiden ja paikkakuntien hyväksi voitaisiin tehdä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen kertoi, että asiaa selvittävältä työryhmältä odotetaan alustavaa hahmotelmaa viimeistään 20. maaliskuuta, jolloin se olisi hallituksen käytettävissä niin sanotussa kehysriihessä. Siinä hallitus sopii valtion ensi vuoden talousarvion päälinjoista.

Pekkarisen mukaan nyt syntyneellä tilanteella saattaa olla vaikutusta siihen, kun hallitus tekee uusia hajasijoituspäätöksiä. Työpaikkakadon uhkaamille alueille tulee "pieni prioriteettilisä". Mittavia alueellistamisia tuskin on tulossa. Valtaosa kuluvan vaalikauden päätöksistä on jo tehty.

Valtiosihteeri Anssi Paasivirran johtama työryhmä tapasi perjantaina myös UPM:n johtoa. Keskustelusta yhtiön edustajien kanssa hän totesi vain, että saatu informaatio oli hyvää ja eräiltä osin yksityiskohtaistakin, joskin suuri osa asioista oli voitu jo lukea lehdistä aiemmin.

Työryhmä odottaa työvoima- ja elinkeinokeskuksilta jo maanantain aamuksi niiden ensimmäisiä arvioita siitä, mikä on ongelmien laajuus kullakin alueella ja mihin mahdollisesti tarvittaisiin vielä lisätukea valtiolta.

Ohjelmat paikkakuntakohtaisia

Pekkarisen mukaan pitemmällä tähtäimellä tavoitteena on saada aikaan paikkakuntakohtaiset selviytymisohjelmat.

-Luotamme siihen, että paikallisesti tiedetään parhaiten keinot, jotka siellä tepsii.

Pekkarinen muistutti, että esimerkiksi yritystukien määrä valtion talousarviossa on nyt olemattoman vähäinen. Jos uusia investointeja ja kehittämiskohteita tulee nyt alkavassa selvitystyössä esille, niihin tarvitaan uutta rahaa.

UPM:n rajut supistukset ovat herättäneet myös kysymyksen, pitäisikö hallituksen tehdä jotakin metsäteollisuuden kilpailuedellytysten parantamiseksi. Sitä tukee jo periaatetasolla tehty päätös sähköveron puolittamisesta vuoden 2008 alusta. Pekkarisen mukaan hallituksessa on yhdessä pohdittava, antaako uusi tilanne aihetta veronpuolituksen aikaistamiseen.

Paasivirran johtamassa työryhmässä ovat mukana poliittiset valtiosihteerit Pertti Rauhio valtiovarainministeriöstä ja Antti Mykkänen sisäministeriöstä, kansliapäällikkö Markku Wallin työministeriöstä, osastopäällikkö Kalle J. Korhonen kauppa- ja teollisuusministeriöstä sekä sihteerinä suunnittelupäällikkö Jukka Mäkitalo kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme