Mainos
Mainos

IS: Miljoona suomalaista juo ulostevettä

Lähes miljoona suomalaista saattaa nauttia vuosittain ulosteperäistä vettä, kertoo professori Tuula Tuhkanen Tampereen teknillisen yliopiston bio- ja ympäristötekniikan laboratoriosta.

Tuhkasen mukaan jopa kolmasosa haja-asutusalueiden kaivovesistä on loppukesästä hälyttävän huonossa kunnossa.

- Kaivovesien kunto on verrattavissa sellaiseen tilanteeseen, että Suomessa olisi joka vuosi meneillään Nokian vesikriisin laajuinen vesien pilaantuminen, Tuhkanen toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kaupunkien vesijohtoverkkojen vesi ei ole yhtä saastunutta, sillä kaupunkien vedenpuhdistamoissa vesien laatua on helpompi valvoa, ja ammattilaiset pitävät huolta veden puhdistuksesta. Haja-asutusalueiden vesienhuolto on sen sijaan asukkaiden vastuulla.

Ulosteperäinen vesi voi Tuhkasen mukaan aiheuttaa mahatautia ja pahimmillaan virusperäisen ripulin. Se ei ole hengenvaarallinen terveille aikuisille, mutta sairastuneet lapset ja vanhukset kannattaa viedä lääkäriin.

Mahdolliseen sairastumiseen ei vaikuta se, altistuuko ihminen jatkuvasti ulosteperäiselle vedelle vai onko kyse vain muutamasta juomakerrasta.

(MTV3)

Lue myös Ilta-Sanomat

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot