Mainos
Mainos

Isänpäivän tragedia järkytti hoivakotiakin: Varmistamme, ettei se toistu – muutoksia toimintaan

Hoivakoti Mainio Vireen toimitusjohtaja Leena Munter otti vakavasti Ykköskoti Lotassa tapahtuneen laiminlyönnin koskien Nina Parviaisen isää. 

– Tiedän tapauksen. Tässä on tapahtunut inhimillinen erehdys ja se on tänään korjattu ja varmistettu, että se ei pääse toistumaan. Olemme muuttaneet hoitokäytäntöjämme tänään.

– Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tukiasunnossa asuvan Parviaisen isä on kuntoutunut meillä hyvin, kuten tytärkin on todennut. Isän motivaatio kuntoutukseen on kohdillaan, valaisee Munter.

Nina Parviainen kertoi aiemmin MTV:lle, että isänpäivänä hänen isänsä oli asunnossaan likaisissa vaatteissa, vuodevaatteissa oli ulostetta ja lattia oli tahmea. 

– Tuusulassa sijaitseva Ykköskoti Lotta on paras hoivakoti tästä huolimatta ja isäni viihtyy siellä hyvin enkä halua häntä siirtää, totesi Parviainen MTV:lle.

Hoivakoti kävi läpi tapahtuneen

Munterin mukaan Parviaisen isänpäivän tapahtumat on käyty tarkkaan läpi henkilökunnan kanssa.

–  Muistutan ensiksi, että mielenterveys-ja päihdekuntoutujien käsitykset ja tavat ovat tavallisesta poikkeavia heidän taustastaan johtuen. Täällä tukiasunnot ovat kuitenkin asukkaiden koteja ja jotkut meistä ovat tavoiltaan sotkuisempia kuin toiset.

– Siivouksen osalta voin kertoa, että meillä käy kolme kertaa viikossa ulkopuolinen siivousyritys. He puhdistavat kaikki hoivakodin tilat ja välipäivinä henkilökunta huolehtii siisteydestä. Oma huoneen osalta asukas autetaan tarvittaessa, mutta hänen puolestaan ei siivota vaan häntä motivoidaan ja tuetaan. Kuntoutujen on lopulta tarkoitus siirtyä omaan asuntoon.

Munterin mukaan Parviaisen isän kohdalla huoneen wc-tilat oli siivottu lauantaina eikä silloin lattiassa havaittu likaa tai tahmeutta.

Lakanat jäivät vaihtamatta

Munter toteaa, että jokaisen asukkaan kohdalla on laadittu yksilöllinen hoitosuunnitelma ja siivousta voidaan esimerkiksi lisätä.

– Tässä tapauksessa asukas viettää paljon aikaa sängyssä ja sen vuoksi lakanat pestään ja kuivataan kahdessa tunnissa. Saamani selvityksen mukaan vuodevaatteissa ei ollut ulostetta vaan kyse oli muusta liasta. Lakanat meillä vaihdetaan vähintään, joka toinen viikko ja tarvittaessa useamminkin. Lauantaina oli lakanavaihtopäivä, mutta tämä jäi inhimillisen virheen vuoksi tekemättä, pahoittelee Munter.

– Parviaisen isällä on samat vaatteet lähes aina, koska hän haluaa pitää niitä, mutta ne pestään tarpeen mukaan. Suihkussa käyntiin en voi ottaa yksityiseen suojan vuoksi kantaa. Itsemäärämisoikeuden vuoksi emme voi viedä väkisin asukasta suihkuun tai omalla saunavuorolla saunaan, toteaa Munter.

Avoin palaute pakottaa hyvään laatuun

Munterin mukaan tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, että nykymaailmassa avoimuus lisää kaikkien toimijoiden laatua.

– Kaikki pitää olla avointa hoivakotien toiminnassa. Asiakkaat voivat pisteyttää meidät. Se pakottaa toimijat keskittymään jokaiseen asiakkaaseen.

– Tämä kyseinen yksikkö Ykköskoti Lotta on moderni tiloiltaan ja hoivakulttuuriltaan, mutta siitä huolimatta inhimillisiä virheitä tapahtuu. Likapyykkiä on ikävä pestä julkisuudessa, mutta se lisää hyvää laatua yritysten toiminnassa, päättää Munter.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot