Mainos
Mainos

Isät käyvät aiempaa enemmän neuvolassa

Erot äitiys- ja lastenneuvoloiden välillä ovat kuitenkin suuret. Esimerkiksi viidennes neuvoloista ei kutsu vauvan isää lainkaan käynnille.

Isät kävivät viime vuonna aiempaa ahkerammin neuvoloissa, selviää sosiaali- ja terveysministeriön kyselyn ennakkotiedoista. Kyselyn mukaan isiä myös tuetaan ja heidän tarpeitaan kysellään enemmän kuin ennen. Erot äitiys- ja lastenneuvoloiden välillä ovat kuitenkin suuret. Esimerkiksi viidennes neuvoloista ei kutsu vauvan isää lainkaan käynnille.

- Osa isistä käy neuvolassa luontevasti, toiset tarvitsevat rohkaisua ja erillistä kutsumista, ylitarkastaja Marjaana Pelkonen sanoo.

Kelan pari vuotta vanhojen tietojen mukaan noin 40 prosenttia isistä käy satunnaisesti neuvolassa.

Kyselyn mukaan noin viidennes äitiys- ja lastenneuvoloista arvioi tukevansa isiä riittävästi.

- Jos isät halutaan mukaan, heitä varten tulisi järjestää neuvoloihin iltavastaanottoja ja varmistaa vauvan syntymän jälkeisellä kotikäynnillä, että isä on mukana tapaamisessa, Pelkonen sanoi.

Perhevalmennuksessa isät ovat aktiivisesti mukana.

Vaikka neuvoloiden terveydenhoitajista yli 90 prosenttia pitää isän merkitystä perheelle tärkeänä, niin terveyskeskusten johto ei anna ohjeita ja suuntaviivoja työlle. Usein työn kehittäminen jää työntekijöiden vastuulle.

Kyselyyn on tähän mennessä vastannut 376 äitiys- ja lastenneuvolaa ympäri Suomen. Tuloksia esiteltiin Valtakunnallisilla neuvolapäivillä Espoossa tänään.

Tunteeko isä vauvan arjen?

Isän ei ole aina helppoa asioida vauvan tai leikki-ikäisen kanssa neuvolassa. 90 prosenttia työntekijöistä on naisia, ja he ovat tottuneet hoitamaan asioita naisten kanssa. Neuvolat myös näyttävät naisten maailmalta, alle puolessa ympäristöä on muokattu myös miehille sopivaksi.

Kasvatustieteiden laitoksen johtaja Jouko Huttunen Jyväskylän yliopistosta esitti neuvolapäivillä sivistyneen arvauksen ja sanoi, että neuvoloissa enemmistö isistä on edelleen valmis pysymään huomaamattomana taustalla.

- Isät eivät ole mykkiä eivätkä tietämättömiä, mutta he ovat usein löyhemmin kiinni lapsen arjessa kuin äiti.

Huttunen painottaa, että lapselle on valtava etu, jos hän saa hoivaa myös isältä. Suomalaisten isien ei ole välttämättä helppoa ryhtyä hoivaamaan lapsiaan, koska osa ei ole saanut juuri minkäänlaista hoivaa omalta isiltään. Heiltä puuttuu malli.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme