Mainos
Mainos

Isoäitien tukemisesta moitteet saanut Hallberg ei kadu tekoaan

Isoäitien käännytysasiassa moitteet saanut korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg ei kadu toimiaan.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen antoi keväällä Hallbergille moitteet kirjeestä, jonka Hallberg lähetti poliisiviranomaisille ja poliisiylijohtajalle. Kirjeessä vedottiin siihen, ettei käännytyspäätöksen saaneiden egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyksessä tulisi kiirehtiä.

– En sitä kadu. Tottahan tein siinä hyvin epätavallisen liikkeen, mutta se ei johtunut tuomiosta tai aikaisemmista vaiheista, vaan siitä, että hallitus oli juuri luvannut pääministerin suulla, että ulkomaalaislakia kiireellisesti muutetaan juuri tämän tapauksen takia. Koin hyvin inhimillisen ja suuren hädän siinä. Joskus on näin, että inhimillisyys nousee pintaan ja ei me tuomaritkaan mitään kansakunnan häijyjä peikkoja olla. Täytyy tuntea asiat sydämellä myös, Hallberg sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Hallbergin mukaan egyptiläisen isoäidin käännytys oli itsessään hyvin surullinen tarina.

– Se oli sillä tavoin murheellinen, että hän sai lopulta oleskeluluvan, mutta kuoli kolme viikkoa sen jälkeen. Hän ei ehtinyt nauttia siitä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan Hallberg menetteli isoäitien käännytysasiassa sopimattomasti ja perustuslain vastaisesti. Myös valtiosääntöoikeuden asiantuntijat arvostelivat Hallbergin toimia. Heidän mielestään Hallbergin poliisille lähettämä kehotus horjutti vallan kolmijakoa.

Hallbergin lisäksi myös presidentti Tarja Halonen piti egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyspäätöksiä kohtuuttomina ja oikeustajun vastaisina.

- Nämä päätökset sopivat hyvin vaikeasti omaan oikeustajuuni, ja yhteydenottojen perusteella huonosti myös suomalaisten oikeustajuun. Päätös tuntuu kohtuuttomalta, ottaen huomioon sen aseman, missä nämä isoäidit ovat, Halonen sanoi 19.3.2010.

(MTV3)

Katso KHO:n presidentin Pekka Hallbergin haastattelu: (Huomenta Suomi 22.7.2011)

(7.4.2010)

(7.4.2010)

(25.3.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme