Mainos

Isohaaran voimalaitospalosta aiheutui miljoonavahingot

Vesivoimalaitoksen sähköntuotanto on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi, jolloin tappiota syntyy noin 30 000 euroa vuorokautta kohden. Palon syynä oli päämuuntajan sisäinen vika.

Isohaaran uuden vesivoimalaitoksen päämuuntaja on palanut Keminmaassa viime yönä aiheuttaen miljoonan euron aineelliset vahingot. Tulipalon vuoksi voimalan sähköntuotanto on keskeytynyt toistaiseksi.

- Varovaisen arvion mukaan keskeytys kestää reilusta viikosta kahteen viikkoon. Tuotantotappiota syntyy keskimäärin noin 30 000 euroa per vuorokausi, Pohjolan Voiman omistaman voimalaitoksen voimalaitospäällikkö Reijo Mustonen summasi vahinkoja.

Tuli tuhosi erillisessä bunkkerissa sijainneen päämuuntajan. Kun komppanialähtönä paikalle hälytetyt palokunnan yksiköt saapuivat paikalle, muuntajasta löivät jo isot lieskat. Tuli saatiin kuitenkin nopeasti talttumaan.

Mustosen mukaan muuntajapalosta ei ollut varaa ihmisille tai ympäristölle. Hän kertoo, että muuntajassa oli 23 000 kiloa öljyä. Sekään ei ollut vaarassa valua luontoon, sillä mahdolliset öljyvuodot ovat päässeet valumaan sitä varten rakennettuun säiliöön.

Mustonen kertoo, että palon syynä oli muuntajan sisäinen vika.

Myös Botnialla kärysi

Isohaaran muuntajapalon aiheuttama sähkökatko ajoi automaattisesti alas Metsä-Botnian Kemin Pajusaaren sellutehtaan. Kun virta palasi tehtaalle, haihduttamon sähkötilassa ollut laite kärähti levittäen ympäristöönsä runsaasti savua ja nokea.

- Muuntajapalo aiheutti tehtaalle jännitepiikin, ja siitä tuli häiriö meidän järjestelmäämme. Mahdollisesti sähkötilan laite vaurioitui jo siinä vaiheessa, kun muuntajapalo katkaisi tehtaalta virrat, tuotantopäällikkö Pekka Kittilä Botnian tehtaalta selvittää.

Tehtaalla oli vielä päivällä menossa palon jälkihoitotyöt. Kittilä arvioi, että tehdas saadaan uudelleen käyntiin illan kuluessa tai viimeistään ensi yönä. Tehtaan käynnistys normaaliin tuotantoon kestää noin vuorokauden.

- Tuotannon menetys ja vaurioitunut laite, Kittilä listaa palon aiheuttamia vahinkoja.

Kotitalouksiin riitti sähköä

Muuntajapalo ei häirinnyt mainittavasti sähkönjakelua alueen kotitalouksiin. Reijo Mustonen kertoo, että kotitalouksia oli pimeänä muutamasta kymmenestä minuutista puoleen tuntiin Keminmaan alueella.

Jotta sähköntuotanto Isohaaran voimalaitoksella saadaan käynnistettyä mahdollisimman pikaisesti uudelleen, palon aiheuttamien vahinkojen korjaaminen aloitettiin heti tänään. Mustonen sanoo, että työvoimaa on jouduttu hälyttämään lomilta ja että töitä joudutaan paiskimaan myös vappuna.

- Vanha päämuuntaja täytyy haalata pois. Kyse on 100 000 kilon painoisesta möykystä. Betonikenno täytyy putsata, ja vasta sen jälkeen varamuuntaja voidaan tuoda tilalle, Mustonen kertoo tulevien päivien työn vaiheista.

Isohaaran uusi vesivoimalaitos valmistui vuonna 1993. Laitoksen kahden sähköntuotantokoneen yhteisteho on Mustosen mukaan 56 megawattia.

Muuntajapalolla ei ole vaikutusta vanhan voimalaitoksen tuotantoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot