Mainos
Mainos

Istukkaveripankki Suomeen

Suomeen on luotu kansainvälinen istukkaveripankki, josta voidaan lähettää apua eri puolille maailmaa.

Pankkiin kerätään synnytyksen yhteydessä luovutettavia kantasoluja, joiden avulla voidaan parantaa vaikeita verisairauksia, esimerkiksi leukemiaa. Suomi on ollut istukkaverisiirteissä tähän saakka vain saavana osapuolena.

Muutamaa minuuttia aiemmin syntyneen pikkuihmisen napanuorasta saadaan noin desin verran verta, jossa on äärimmäisen arvokkaita kantasoluja. Syntymänsä jälkeen ihminen pystyy luovuttamaan näitä soluja vain luuydinsiirroissa. Niitä tarvitaan, jotta vaikeita verisairauksia pystyttäisiin parantamaan.

Istukkaverta on maailmalla kerätty talteen kymmenisen vuotta - Suomessa vain parin vuoden ajan. Viime syksystä lähtien Veripalvelun ylläpitämä istukkaveripankki on ollut mukana kansainvälisessä vaihdossa.

Käytännössä tiedot luovutettujen kantasolujen kudossopeutuvuudesta lähetään kansainvälisiin tiedostoihin, joista ne ovat veritauteja hoitavien lääkäreiden nähtävillä. Toistaiseksi Suomesta ei ole lähetetty yhtään istukkaveripussia potilaille, mutta kyselyjä on jo tullut.

Luovuttajan henkilötiedot eivät maailmalle matkaa, sillä luovutus tehdään "tuntemattoman lahja tuntemattomalle" -periaatteella.

Tällä hetkellä istukkaverta kerätään talteen vain helsinkiläisissä synnytyssairaaloissa. Vapaaehtoiset luovuttajat aikaansaavat muutamassa vuodessa kattavan viiden tuhannen siirteen istukkaveripankin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme