Mainos
Mainos

Isyys jää selvittämättä vuosittain 700 tapauksessa

Avoliittojen yleistyminen on lisännyt isyyden selvittämisiä lastenvalvojilla.

Avioliiton ulkopuolella syntyy vuosittain jo lähes puolet syntyneistä lapsista, joista yli 700:n kohdalla isyys jää selvittämättä.

Uusi hallitus onkin luvannut selkiyttää hankalaa isyyslainsäädäntöä, jossa nykyisellään äidillä on jopa oikeus estää avioliiton ulkopuolisen lapsen isyyden selvittäminen.

Oikeusministeriön muistio isyyslain uudistamisesta on lähtenyt lausuntokierrokselle ja lainvalmistelu alkanee syksyllä.

Nykylaissa oletetaan poikkeuksetta, että aviopuoliso on lapsen isä. Epäselvissä tapauksissa äiti ja hänen aviomiehensä voivatkin kieltää isyyden selvittämisen, vaikka liiton ulkopuolinen isäkandidaatti sitä haluaisi. Dna-testeihin voi päästä ainoastaan hankalan ja kalliin oikeusprosessin kautta.

– Nykylainsäädäntö mahdollistaa sen, että joka päivä kaksi lasta jää isättömäksi vaan sen takia, että meidän yhteiskunnassa lapsen äiti voi estää isyyden selvittämisen, Lasten oikeuksien tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Jämsänen kertoo.

Katso Siina Repon raportti Tampereelta (Seitsemän uutiset 16.7.2011)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme