Mainos
Mainos

Isyysvapaa pitenee vajaalla kahdella viikolla

Isyysvapaa pitenee 12 arkipäivällä ja sen myötä isät saavat eräin ehdoin mahdollisuuden kuukauden yhtämittaiseen vapaaseen lapsen hoitoa varten siinä vaiheessa, kun vanhempainrahakausi päättyy. Eduskunta hyväksyi tänään isyysvapaalain uudet pykälät. Lainmuutoksen taustalla on ratkaisu, josta hallitus sopi viime kesän budjettineuvotteluissaan.

Isät voivat vastaisuudessa pitää nykyisen 18 arkipäivän lisäksi 12 arkipäivää isyysvapaata. Uusi isyysvapaa on kuitenkin pidettävä välittömästi vanhempainrahakauden päättyessä, ja isän on täytynyt pitää tämän vanhempainvapaan kaksi viimeistä viikkoa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta moitti isyysvapaan pidennyksen tapaa perheiden kannalta joustamattomaksi. Pidennys on pidettävä täsmälleen määriteltynä aikana eikä sitä voi pitää silloin, kun se perheen omien tarpeiden kannalta voisi olla parasta. Isyysvapaan pitäminen voi osoittautua hankalaksi esimerkiksi silloin, jos äidillä on vanhempainrahakauden jälkeen tarkoitus jäädä hoitovapaalle. Väliin tuleva isyysvapaa voi merkitä sitä, että äidin on palattava välillä kuukaudeksi työhön.

Eduskunnassa epäiltiinkin, että isyysvapaan käyttöön leivottu rajoitus saattaa johtaa siihen, ettei vapaan käyttö yleisty sillä tavalla, kun on toivottu. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen esitti ehdon poistamista laista, mutta muutosesitys kaatui luvuin 153-13.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme