Mainos
Mainos

Itä-Suomen lääninhallitus: Lieksan opettajien lomautukset vastoin lakia

Itä-Suomen lääninhallituksen mielestä Lieksan kaupungin toteuttamat opettajien lomautusjärjestelyt eivät ole sopusoinnussa perustuslain, perusopetuslain ja -asetuksen eivätkä YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen kanssa.

Lääninhallitus on tehnyt päätökset kolmesta kantelusta, joissa arvosteltiin Lieksan päätöstä lomauttaa henkilöstönsä kahdeksi viikoksi tänä vuonna. Osa opettajien lomautuksista toteutettiin jo kevätlukukaudella, mutta pääosa niistä on tarkoitus toteuttaa tulevana syksynä.

Lääninhallitus toteaa samansisältöisissä ratkaisuissaan, että oppivelvollisuusikäisillä on subjektiivinen oikeus saada perusopetusta ja asuinkunta on velvollinen sitä järjestämään. Sen sijaan lukio-opiskeluun opiskelijoilla on vapaa hakeutumisoikeus.

Lieksassa perusopetuksen opetusryhmiä yhdisteltiin viime lukukaudella lomautusten aikana. Lääninhallituksen mukaan opetusjärjestelyt olivat sellaisia, että mitä ilmeisimmin opetussuunnitelman mukainen opetus vaarantui ja oppilaiden oppimismahdollisuudet rajoittuivat. Oppilailla on ollut runsaasti itsenäistä työskentelyä, eikä heillä ollut riittäviä mahdollisuuksia ohjattuun opetukseen.

- Oikeus perusopetukseen ei voi tulla turvatuksi siten, että oppilaat työskentelevät itsenäisesti ilman ohjausta usean työpäivän ajan, lääninhallitus toteaa.

Erityisopetuksen ryhmäkoot olivat tilapäisesti suurempia kuin peruskouluasetus edellyttää. Lääninhallituksen mukaan erityisopetusta ei järjestetty lain tarkoittamalla tavalla. Erityisopetusta ei myöskään voi jättää kouluavustajien vastuulle.

Lääninhallitus kehottaa Lieksan kaupunkia toimittamaan kuun loppuun mennessä tiedot syyslukukauden lomautusjärjestelyistä sekä siitä, miten niissä on turvattu säännösten noudattaminen.

Lieksan lomautuspäätöksistä on tehty myös kunnallisvalituksia Kuopion hallinto-oikeuteen, jossa niiden käsittely on vielä kesken.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme