Mainos
Mainos

Itä-Suomen yliopisto pahoittelee D-vitamiinitutkimuksen puutteita

Itä-Suomen yliopisto myöntää, että heidän D-vitamiinia käsittelevässä tutkimuksessa on ollut puutteita.

Tuotteiden analysointi ei ole ollut riittävää. Yliopistolla ei myöskään ole ollut riittäviä keinoja valmisteiden analysointiin.

Viime kuussa julkistetussa tutkimuksessa analysoitiin 23 Suomessa myytävää D-vitamiinivalmistetta. Niistä ainoastaan kahdeksan sisälsi luvatun määrän D-vitamiinia, kahdessa testatussa tuotteessa ei ollut lainkaan D-vitamiinia. Tulos oli sama riippumatta siitä, myydäänkö tuotetta apteekissa, marketissa tai luontaistuotekaupassa.

Yliopisto on saanut akkreditoidulta Eurofins-laboratoriolta tulokset samoista tuotteista. Tanskalaislaboratorion tulosten mukaan tuotteet täyttävät vitamiinivaatimukset neljää valmistetta lukuun ottamatta. Hyväksytty poikkeama on enintään 20 prosentin alitus ilmoitetuista vitamiiniarvoista.

Yliopiston mukaan sen käyttämän analyysimenetelmän tuloksiin ovat voineet vaikuttaa muun muassa ravintolisien muut ainesosat.

Useat lääkeyhtiöt kiistivät tutkimustulokset ja julkistivat omia analyysejään, joiden mukaan valmisteissa on tarpeeksi D-vitamiinia.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme