Mainos
Mainos

Itälä edellyttää periaatepäätöksiä työttömyysturvasta ja eläkkeistä

Kokoomuksen puheenjohtaja, sisäministeri Ville Itälä haluaa hallituksen tekevän budjettiriihessä poliittisen päätöksen työttömyysturvan ja eläkejärjestelmien uudistamisesta.

Itälä vaati tänään kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa hallitusta päättämään budjettiriihen yhteydessä eläke- ja työttömyysjärjestelmien uudistamisesta. Ministeri painottaa myös, että eri osapuolille on kerrottava valmistelun aikataulu.

Itälä peräänkuulutti "poliittista tahtotilaa". Riihestä pitää hänen mukaansa tulla ulos viestillä, joka kertoo uudistusten suunnan ja perustan. Itälä torjui SDP:n suunnalta tulleet vaatimukset, joiden mukaan yritykset muuttaa työttömyysturvaa ja osa-aikaeläkettä jätettäisiin sovinnolla pois torstaina alkavista budjettineuvotteluista.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on katsonut, että asioiden kunnolliseen käsittelyyn tarvitaan ehdotukset työryhmiltä. Myös valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mielestä valtion ensi vuoden talousarviossa korostuvat rakenteelliset ratkaisut, kun budjetin ylijäämä näyttää jäävän ennakoitua pienemmäksi. Ylijäämää nakertaa verotuloarvion aleneminen.

Niinistö varoitteli verotulojen laskusta eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä. Hän huomautti, että valtiovarainministeriö on joutunut kahden kuukauden aikana jo neljään kertaan muuttamaan verotulojen kertymäarviota.

Tätä vuotta koskevista yritysten tulosvaroituksista voi Niinistön mukaan päätellä, mikä on yhteisöveron tuotto ensi vuonna. Yritykset ovat myös alkaneet hakea heinäkuussa aiempaa pienempää tulosta odotellessaan ennakkoveron alennusta.

-Kaikki tämä tekee hyvin varovaiseksi, vaikka minkään jättiongelman edessä ei vielä olla, Niinistö huomautti.

Hän ei halunnut antaa mitään väliaikatietoja siitä, miten alas verotuloarvio lasketaan ennen budjettineuvotteluja.

Rakennemuutokset hyvän sään aikana

Valtiovarainministeriön ehdotukseen on merkitty budjetin ylijäämäksi 7,5 miljardia markkaa. Kuluvaa vuotta koskevassa talousarviossa summa oli lähes tuplasti suurempi. Uusien menojen lisääminen on Niinistön mukaan tässä tilanteessa hyvin vaikeaa. Mieluummin hän kuulisi ministereiltä "päinvastaisia puheita".

Niinistö aikoo esittää budjettiriihessä kahta rakenteellista uudistusta. Hän haluaa porrastaa työttömyysturvan siten, että edut pienenisivät työttömyyden jatkuessa. Lisäksi peruspäivärahan ja ansioturvan välinen kytkös murrettaisiin, jolloin peruspäivärahaan tehty korotus ei enää automaattisesti nostaisi ansiosidonnaista turvaa. Kokoomus perustelee porrastusta aktiivisen työnhaun lisäämisellä. Aleneva työttömyys vähentäisi osaltaan valtion menoja.

Niinistö tekisi lisäksi osa-aikaeläkkeelle menon nykyistä vähemmän houkuttelevaksi pienentämällä sen aikana karttuvaa työeläkekertymää.

Kun budjetin ylijäämä ei enää tarjoa pelivaraa, on Niinistön mukaan mentävä rakenteiden puolelle. Nykyisin eletään vielä hyviä taloudellisia aikoja, jolloin rakenteelliset muutokset on helpompi tehdä kuin pakon edessä huonona aikana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme