Mainos
Mainos

Itälä ehdotti Suomeen EU:n rajavalvonnan riskianalyysikeskusta

Sisäministeri Ville Itälä (kok.) ehdottaa, että Suomi voisi ottaa perustaakseen EU:n rajavalvonnan riskianalyysikeskuksen. Itälä esitteli ajatusta tänään hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Keskus olisi pieni yksikkö jossa työskentelisi 5-7 asiantuntijaa. Itälä korosti, ettei ajatus mitenkään liity EU:n edelleen avoimeen virastopakettiin.

Ratkaisu keskuksen sijoittamisesta voidaan tehdä nopeasti; EU:n rajavalvonnan yhteisen ohjausryhmän kokous voi tehdä päätöksen ensi viikon tiistaina. Mukana ovat jäsenvaltioiden rajavalvontaviranomaisten päälliköt, Suomesta rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Hannu Ahonen.

Suomen rajavartiolaitoksen johdolla on selvitelty EU:n yhteistä riskianalyysimallia tueksi EU:n rajavalvontayhteistyölle. Työ valmistui juuri ennen vuodenvaihdetta. Mallissa analysoidaan ulkoisia uhkia ja jäsenvaltioiden rajavalvontajärjestelmien puutteita. Niiden perusteella jäsenmaille voidaan antaa suosituksia joko yhteisistä tai kansallisista toimista, joilla ongelmia korjattaisiin.

Projektiryhmä esittää, että jäsenvaltioiden asiantuntijoista muodostetaan erillinen riskianalyysiyksikkö. Se voitaisiin ryhmän raportin mukaan sijoittaa joko Europolin yhteyteen Haagiin, EU:n ministerineuvoston sihteeristön yhteyteen Brysseliin tai perustaa se johonkin jäsenmaahan.

Itälän mielestä Suomi voisi ottaa isännöidäkseen keskusta väliaikaisena ratkaisuna. -Suomi voisi perustaa ad hoc riskianalyysikeskuksen siinä tapauksessa, ettei muista vaihtoehdoista päästä yksimielisyyteen. Tätä on meiltä tiedusteltu ja Suomella on tarvittavaa osaamista, Itälä sanoi.

Vastaavia väliaikaisia yksiköitä on perustettu muuallekin. -Italiassa on keskus lentoasemien valvontaa varten, Saksassa on vastaava joka seuraa maarajojen valvontaa. Riskianalyysikeskus olisi molemmille yksiköille hyödyksi, Itälä perustelee.

Aloitus jo maaliskuussa?

Rajavartiolaitoksen esikunnan EU-yksikön päällikkö, everstiluutnantti Ilkka Laitinen kertoi, että uuden yksikön toiminta pitäisi saada ripeästi käyntiin. -Töihin pitäisi päästä heti maaliskuun alusta, mahdollisesti jo ennen sitä, sanoi Laitinen.

Yksikön pyörittäminen ei tule kovinkaan kalliiksi; Suomen rajavartiolaitos on valmis sijoittamaan keskukseen 2-3 työntekijää, osoittamaan ja huolehtimaan keskuksen työtiloista ja luovuttamaan keskuksen käyttöön tarvittava välineistö.

Rahoitusta on mahdollista saada myös EU:lta, unionin Argo-ohjelman kautta, joka tukee rajavalvonta- ja viisumiyhteistyötä. Pitemmällä aikavälillä riskianalyysikeskuksen toiminta pitäisi järjestää jonkin eurooppalaisen instituution yhteyteen. Suomi katsoo, että EU-maiden operatiivinen yhteistyö on syytä pitää unionin olemassa olevissa rakenteissa, eikä luoda uusia järjestelmiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot