Mainos
Mainos

Itälä: Hallitukselta puuttuu selkeä EU-näkemys

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä kaipaa hallitukselta selkeitä näkemyksiä ja linjauksia muun muassa EU:n puolustuspolitiikasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä moittii kovin sanoin hallituksen EU-politiikkaa. Hän kirjoittaa MTV:n uutisten Nettivieraana, että hallituksella on kiire selkiyttää Suomen tavoitteita ja kertoa niistä pikaisesti EU:n muille jäsenmaille sekä unionin tulevaisuutta pohtivan konventin jäsenille.

Itälä kirjoittaa, että Suomen etujen mukaista on, että EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kehitetään transatlanttisen suhteen tärkeys riittävällä tavalla huomioiden. - Euroopan unionilla pitää kuitenkin jatkossa olla kyky toimia omassa maanosassamme silloinkin kun Yhdysvallat ei sitä halua tehdä. Mielestäni unionin puolustusyhteistyötä voidaan kehittää myös ilman että kaikki jäsenmaat liittyvät Natoon, kunhan vältetään turhia päällekkäisyyksiä. Kaiken EU-yhteistyön tulee tapahtua unionin instituutioiden puitteissa, yhteisesti sovittujen periaatteiden pohjalta ja sen tulee olla avointa kaikille jäsenmaille, Itälä kirjoittaa.

- Uskon, että maamme hallitus aikanaan päätyy edellä kuvaamani kaltaiseen arvioon, mutta ainakaan ensimetreillään se ei ole kyennyt riittävän syvälliseen analyysiin edessämme olevista valinnoista. Eduskunnalle annettu ilmoitus EU:n tulevaisuudesta oli lähinnä olemassa olevan tilanteen toteamista ja jo aiempien linjausten kertausta. Lisäksi siitä puuttui tyystin analyysi siitä muuttuvasta ympäristöstä, jossa Suomi valintoja tekee, Itälä toteaa.

Puheenjohtaja Itälän mielestä jallitukselta puuttuu näkemys ja rohkeus tarttua kansakunnan kannalta merkittäviin kysymyksiin. - Ministerit pohtivat kansanäänestyksen järjestämistä kun pitäisi keskittyä itse asiaan eli Suomen linjan määrittämiseen ja neuvotteluihin, hän kirjoittaa.

- Päättämättömyyden vaivatessa turvaudutaan vanhaan kikkaan siirtää keskustelu tärkeistä valinnoista menettelytapoihin. Viimeksi tänä aamuna valtakunnallisella radiokanavalla haastateltu puolustusministeri Vanhanen onnistui välttämään asiakysymykset puhumalla konventin aikataulusta ja puheenjohtajiston menettelytavoista. Näyttää siltä, että maamme ulkopoliittisen linjan määrittäminen perustuu enemmän Suomen Gallupin mielipidemittauksiin kuin ulkopolitiikan tuntijoiden neuvoihin, Itälä toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme