Mainos
Mainos

Itälä korvaa Niinistön pääministerin sijaisena

Kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta Ville Itälästä tuli tänään pääministerin sijainen. Hän korvaa siten edellisen puheenjohtajan valtiovarainministeri Sauli Niinistön myös tässä tehtävässä.

Tasavallan presidentti määräsi Itälän pääministerin sijaiseksi avoimella kirjeellä. Kokoomus on hallituksen toinen pääpuolue ja näin ollen sen puheenjohtajalle lankeaa pääministerin sijaisen tehtävä.

Itälästä tuli kokoomuksen puheenjohtaja kesäkuussa. Hänelle on kesän kuluessa siirtynyt useita aiemmin Niinistön hoidossa olevia tehtäviä.

Suomessa ei ole käytössä varapääministerijärjestelmää, joten Itälääkään ei voida kutsua varapääministeriksi. Vapaassa kielenkäytössä tätä käsitettä kuitenkin käytetään.

Itälä toimii siis pääministeri Paavo Lipposen (sd.) sijaisena silloin, kun pääministeri on estynyt hoitamasta tehtäviään. Useimmiten kyse on vain siitä, että sijainen toimii valtioneuvoston istunnossa puheenjohtajana niinä kertoina, jolloin pääministeri ei ole paikalla.

Pääministerillä on vain yksi nimellä määrätty sijainen. Muutoin sijaisuus ratkeaa ministerien virkaiän mukaisesti. Virkaiältään vanhin ministeri on liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.). Viimeksi eilen Heinonen käytti valtioneuvoston istunnossa puheenjohtajan nuijaa.

(MTV-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme