Mainos

Itälä: Myyrmannin pelastustoimet moitteettomia

- Jokainen nainen ja mies, pelastus-, terveydenhuolto- ja poliisiviranomaiset sekä eri vapaaehtoisjärjestöt toimivat esimerkillisesti Myyrmannin pommiräjähdyksen yhteydessä. Hädän hetkellä suomalaiset osaavat puhaltaa yhteen hiileen, totesi sisäasiainministeri Ville Itälä antaessaan tänään eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Vantaan kauppakeskus Myyrmannissa tapahtuneen räjähdyksen johdosta.

Sekä pelastustoimet että terveydenhuollon toimet sujuivat ripeästi. Ensimmäinen pelastusyksikkö oli paikalla kahden minuutin kuluttua hälytyksestä. Viimeinen potilas siirrettiin sairaalaan alle tunnissa siitä, kun Vantaan pelastuslaitos oli saanut tapahtuneesta tiedon.

Potilaat ohjattiin tasaisesti ja ennen kaikkea hoitotarpeen kannalta oikealla tavalla eri sairaaloihin. Myös henkisen tuen palvelut käynnistyivät nopeasti ja onnistuneesti. - On kuitenkin ymmärrettävää, että uhreille avun odottaminen saattoi tuntua pitkältä, Itälä sanoi.

Vaikka pelastustoimet sujuivat tapauksen mittasuhteet huomioon ottaen hyvin, sisäasiainministeriö asetti heti lauantaina tutkintaryhmän arvioimaan pelastustoimen sujuvuutta. Lisäksi sisäasiainministeriö selvittää ensitilassa räjähdysaineiden saatavuuteen ja varastointiin liittyviä kysymyksiä.

Poliisin toiminta tapauksen selvittelyssä on ollut myös Itälän mukaan esimerkillistä. Räjähdyspaikalle saatiin useita poliisipartioita välittömästi. Rikoksesta epäilty selvisi alle vuorokaudessa.

- Poliisi kuitenkin jatkaa teon motiivien tutkimista. On erityisen tärkeää, että teon vaikuttimet kyetään mahdollisimman tarkoin selvittämään, jotta tiedetään mitä tällaisen järkyttävän teon taustalla lopulta on, Itälä painotti.

Tutkinnan yhteydessä on ilmennyt, että tekijä on saanut mitä ilmeisemmin tietoja pommin valmistukseen muun muassa Internetistä. Tekijä oli keskustellut räjähteiden valmistuksesta Internetin keskustelusivustoilla. Poliisi on ottanut kiinni kaksi tekijän kanssa tietoja aktiivisesti vaihtanutta keskustelukumppania.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Toisaalta perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään ja henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Julkisen vallan on turvattava näiden molempien perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Viranomaiset voivat puuttua eri välineitä käyttäen julkaistuihin tietoihin, mielipiteisiin tai viesteihin, jos niiden julkaiseminen on rikollista. Parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä on hallituksen esitys uudeksi laiksi sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä. Lakiesityksen tarkoituksena on lisätä mm. julkaisijan vastuuta verkkoviestinnässä.

- Mahdollisista lainsäädännöllisistä muutoksista huolimatta olen tänään asettanut sisäasiainministeriön työryhmän tutkimaan, miten voimassa olevaa ja tulevia säännöksiä voidaan tehokkaasti valvoa ja miten teknisesti olisi mahdollista rajoittaa tai estää Internetissä julkaistavan rikollisen materiaalin leviäminen, Itälä sanoi.

(MTV3)

Sisäasiainministeri Ville Itälän eduskunnalle antama pääministerin ilmoitus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: http://www.intermin.fi/suomi/ilmoituseduskunnalle15102002.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot