Mainos
Mainos

Itälä: Niinistö päihittäisi Vanhasen Halosen haastajana

Itälä arvioi, että haastamisen ja haastettuna olemisen vastakkainasettelu näkyy myös presidentinvaaleissa.

Itälä, Ville

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä uskoo, että Sauli Niinistö onnistuisi Tarja Halosen haastamisessa selvästi paremmin kuin Matti Vanhanen.

Itälä arvioi Turun Sanomien kirjoituksessaan, että eduskunta- ja kunnallisvaaleissa koettu haastamisen ja haastettuna olemisen vastakkainasettelu tulee näkymään myös presidentinvaaleissa.

- Tilanteessa, jossa esimerkiksi Sauli Niinistö kokoomuksen ehdokkaana jatkaisi Tarja Halosen haastamista ulkopolitiikassa, ei keskustan mahdollisella ehdokkaalla Matti Vanhasella olisi mitään mahdollisuuksia, nykyisin puolueensa europarlamentaarikkona vaikuttava Itälä kirjoittaa.

Itälä muistuttaa, miten haastaminen tuotti hyvää tulosta syksyn kunnallisvaaleissa. Kokoomus haastoi Jyrki Kataisen johdolla SDP:n Paavo Lipposen hyvinvointikeskustelussa. Sekä haastajana että haastettuna olleet puolueet menestyivät, kun taas keskustelusta ulos jäänyt keskusta hävisi.

Samalla Itälä myöntää, että kokoomus teki väärän tilanneanalyysin hänen puheenjohtajakaudellaan, kun se ei viime eduskuntavaaleissa lähtenyt haastamaan Lipposta. Taustalla vaikutti Itälän mukaan se, että kokoomus oli tyytyväinen hallitusyhteistyöhön SDP:n kanssa ja ihastunut liiaksikin hyvään yhteistyöhön ja sen tuloksiin.

- Ajattelimme, että Lipposen johtama SDP todennäköisimmin voittaa vaalit ja valitsee hallituskumppanit, joten häntä ei tule turhaan ärsyttää. Kummankaan puolueen mentaliteettiin ei sopinut myöskään se, että olisimme näytelleet suurta riitaa hallituskumppaneiden välillä. Keskusta näki tilanteessa mahdollisuuden haastaa pääministerin, ja myös käytti tämän tilaisuuden.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme