Mainos
Mainos

Italian 83-vuotias presidentti vierailee Suomessa

Suomessa vieraileva Italian presidentti Giorgio Napolitano arvelee, että Venäjä harkitsee nyt tarkkaan Georgian kriisin seurauksia. Napolitano uskoo, ettei Venäjä tee helposti päätöksiä, joista on haittaa lähialueiden valtioille.

Sekä Napolitano että presidentti Tarja Halonen vakuuttivat EU:n olevan yhtenäinen Georgian kriisin hoidossa.

Italian ulkopolitiikan perustaksi Napolitano määritteli ennen kaikkea EU-jäsenyyden ja läheiset suhteet Yhdysvaltoihin.

— Se pysyy riippumatta siitä, mikä hallitus Italiassa on, Napolitano sanoi.

Vielä 1970-luvulla Napolitano ei kommunistipuolueen jäsenyyden takia saanut Yhdysvaltoihin viisumia, mutta hän on myöhemmin rakentanut maahan tiiviit suhteet. Eilen hän tapasi Roomassa varapresidentti Dick Cheneyn.

Veteraanipresidentti on jo 83-vuotias

Presidentti Napolitano on 83-vuotias entinen Italian kommunistipuolueen jäsen. Hän aloitti poliittisen toimintansa jo toisen maailmansodan aikana, kun hän oli mukana antifasistisessa opiskelijaryhmässä.

Vuonna 1956 hän tuomitsi muun puolueensa tavoin Unkarin kansannousun, mutta kertoo muistelmissaan katuneensa tätä myöhemmin. Italian kommunistipuolue ja Napolitano siirtyivät myöhemmin Neuvostoliittoon kriittisesti suhtautuvalle eurokommunistiselle linjalle.

Italian aiemmin mahtava kommunistipuolue hajosi vuonna 1991, ja Napolitano siirtyi demokraattiseen vasemmistopuolueeseen. Hän nousi senaattiin, ja hänet valittiin kompromissiehdokkaana presidentiksi vuonna 2006. Italian presidentti valitaan parlamentissa, ja tehtävä on edustuksellinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme