Mainos
Mainos

Itämerellä ei tsunamivaaraa

Itämerellä ei ole tarvetta hyökyaalloista eli tsunameista varoittavalle järjestelmälle, kertoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta. Tarvaisen mukaan tsunamin syntyminen Itämeressä on täysin mahdotonta.

- Itämeri on liian matala, eikä vettä ole riitävästi. Siksi Itämeressä ei voi syntyä tarpeeksi pitkää seisova aaltoa, vaan alkava tsunami ikään kuin sammuu ennen kuin on syntynytkään, Tarvainen sanoo.

Suomesta katsoen lähimpänä tsunami voi Tarvaisen mukaan syntyä Norjassa.

- Norjan rannikolla voisi muodostua vedenalaisia maanvyörymiä, jotka saattaisivat aiheuttaa selvän tsunamin.

Kansainväliset tutkijat kiirehtivät tsunamivaroitusjärjestelmän rakentamista Välimerelle, missä sellaista ei vielä ole. Tarvainen muistuttaa, että Välimerellä tsunamivaara on todellinen ja riskialueita on useita.

- Välimerellä on seismisesti ja vulkaanisesti aktiivista toimintaa, mikä voi synnyttää tsunameja. Lisäksi Välimeren allas on kohtuullisen syvä ja sinne mahtuu pitkiä aaltoja.

Tarvaisen mukaan noin 30 miljoonaa euroa maksava järjestelmä olisi tarpeellinen, koska tehokas varoitusjärjestelmä on paras tapa tsunamivaaran ehkäisemiseen.

- Jos maanjäristys tapahtuu sopivasti meren alla, on aalto rannassa melkein saman tien. Toimivalla varoitusjärjestelmällä saadaan ainakin aikaa siirtyä kauemmas.

Tsunamiaallon tuhovoima puolestaan perustuu sen valtavaan massaan.

- Se ei ole tuulen synnyttämä veden pinnassa etenevä aalto, vaan siinä on liikuu koko vesimassa. Käytännössä voi sanoa, että liikkeessä on koko valtameri, seismologi tarvainen kuvaa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme