Mainos
Mainos

Itämeren happitilanne entistä huonompi

Itämeren happitilanne on muuttunut entistä huonommaksi tänä kesänä. Hapettomat ja myrkylliset pohja-alueet ovat levinneet yhä lähemmäksi Suomenlahden rannikkoa.

Itämeren pohjan happitilanne on huonompi kuin koskaan. Merentutkimuslaitoksen mittausten mukaan hapettoman merenpohjan ala Itämeressä on kasvanut räjähdysmäisesti kesän aikana.

Merentutkimusalus Aranda on viettänyt koko kesän Itämeren aalloilla. Alus palasi ikävien uutisten kanssa.

- Suomenlahdella happitilanne on huonompi kuin koskaan meidän 44-vuotisen seurantamme aikana. Myös varsinaisen Itämeren altaalla tilanne on erittäin huono, sanoo Merentutkimuslaitoksen professori Markku Viitasalo.

Hapettomuudesta ollaan huolissaan, koska hapettomasta merenpohjasta irtoaa veteen fosforia, joka kiihdyttää levänkasvua ja rehevöitymistä.

- Hapeton vesikerros on levinnyt ja noussut pintaa kohden jo pitkään Itämeren altaalla. Näillä alueilla merenpohja on 60 metrin syvyydestä alkaen täysin kuollutta, Viitasalo sanoo.

Happikadon seurauksena pohjasta vapautuu veteen rikkivetyä, joka on eliöille myrkyllistä. Hapettomat ja myrkylliset alueet ovat levinneet nyt yhä lähemmäksi Suomenlahden rannikkoa.

- Tilanne ei ole enää pelkästään tästä satunnaisvaihtelusta johtuvaa, vaan ilmeisesti myös Itämeren rehevöitymiskehitys on johtanut tällaiseen tilanteeseen.

Pietarista sekä Puolan rannikolta mereen laskettavat jätevedet ovat suurin ongelma, mutta kotimainen maatalouskaan ei selviä puhtain paperein.

Hapettomuuden seuraukset nähdään ensi kesänä. Jos syksyn ja talven myrskyt nostavat meressä nyt liikkuvan ravinteen pintaan, on Itämeren rannoilla syytä varautua kaikkien aikojen leväkesään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme