Mainos

Itämeren jää kerää ravinteita ja raskasmetalleja

Itämeren jää kerää itseensä ravinteita ja raskasmetalleja, jotka vapautuvat veteen jäiden sulaessa. Merijää saattaa ravinnemuutosten kautta vaikuttaa jopa kesän sinileväkukintojen muodostumiseen.

Perämerellä kuusi prosenttia vuotuisesta typpikuormasta ja jopa 40 prosenttia lyijy- ja kadmiumkuormasta keräytyy lumeen ja jäähän talven aikana, arvioi Hermanni Kaartokallio väitöstutkimuksessaan. Tällaisen nopean ravinne- ja raskasmetallipulssin tarkempia vaikutuksia ei vielä tunneta.

Kaartokallio kuitenkin arvioi, että merijää saattaa ravinnemuutosten kautta vaikuttaa jopa kesän sinileväkukintojen muodostumiseen. Kaartokallion väitös on osa Suomen Akatemian Itämeri-aiheista Bireme-tutkimusohjelmaa.

Hän tutki merijään eliöstön merkitystä biogeokemiallisessa kierrossa. Keskimäärin yli puolet Itämerestä on jään peitossa vuosittain, ja jääpeite on pysyvää kuukaudesta seitsemään kuukauteen. Ilmakehästä jäähän ja lumeen kertyy etenkin typpiravinteita sekä muun muassa raskasmetalleja.

Merijää muokkaa talven ja alkukevään ravinnetilannetta, sillä jään eliöstö osallistuu aktiivisesti talvella tapahtuviin ravinnekiertoihin muun muassa sitomalla ravinteita kasvuunsa. Merijään vaikutukset meriveden ravinnetilanteeseen saattavan Kaartokallion mukaan vaikuttaa planktonlevien suurimpaan vuotuiseen tuotantokauteen, kevätkukintaan ja sitä kautta myös kesän ravinnetilanteeseen.

Jäässä luultua enemmän elämää

Akatemian Itämeri-tutkimusohjelmassa on myös selvinnyt, että Itämeren jäässä on luultua enemmän elämää. Merijään sisällä on suolavesionkaloita ja -verkostoja, joissa mikroskooppisen pienet eliöt ja myös paljain silmin havaittavat pieneliöt elävät talvisaikaan.

Itämeren jäätä tutkinut hydrobiologian dosentti Johanna Ikävalko arvioi, että Itämeren jään eliöstön monimuotoisuus johtuu osittain vesialtaan murtovesiluonteesta. Jokivesien mukana Itämereen saapuu makean veden lajeja, joita ei valtamerissä tavata niiden korkean suolapitoisuuden vuoksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot