Mainos
Mainos

Itämeren likaajat tuomiolle

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta haluaa Itämeren likaajat rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan. Valiokunta kannattaa tekeillä olevaa EU-direktiiviä, jonka myötä alusjätteiden laskemisesta mereen tulee rikos.

Laivoista, satamista ja maalta tulevat laittomat öljypäästöt ovat asiantuntijoiden mukaan Itämerellä jopa pahempi uhka kuin pelätyt öljynkuljetusonnettomuudet. Laivoista pääsee öljyä mereen muun muassa pilssivesien mukana tankkien huuhtelun yhteydessä.

Itämeren suojelukomission Helcomin mukaan Itämerellä havaitaan vuosittain yli 230 laitonta öljyvesipäästöä, mutta todellinen luku on vielä suurempi.

Nyt voimassa olevan direktiivin mukaan öljyvesien laskeminen mereen on "säännösten rikkomista", mutta uudessa direktiivissä se määritellään rikokseksi.

Valiokunnan mielestä myös käymälävesien ja niin sanottujen harmaiden vesien laskeminen mereen tulisi saattaa säännösten piiriin ja siten rangaistavaksi. Kansainvälisillä vesillä alukset voivat laskea käymäläjätteet, harmaat vedet ja painolastitankkien vedet mereen puhdistamattomina. Jätevesien mukana mereen pääsee typen ja fosforin lisäksi bakteereja, viruksia, raskasmetalleja ja kemikaaleja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme