Mainos
Mainos

Itämeren maiden suuroperaatio hajotti venäläisiä rikollisliigoja

Takavarikoitujen kuljetusten joukossa oli muun muassa Kiinassa valmistettuja piraattituotteita, muun muassa vaatteita, kosmetiikkaa ja elektroniikkaa.

Venäläisiä rikollisliigoja on onnistuttu hajottamaan Itämeren maiden yhteisessä suuroperaatiossa. Tulli ja poliisi takavarikoivat viime vuoden lopun operaatiossa yli 260 000 tuoteväärennöstä, joita rikollisjärjestöjen epäillään yrittäneen kuljettaa Kiinasta Euroopan kautta Venäjälle.

Viranomaiset laskevat pelastaneensa Venäjän seitsemän miljoonan dollarin veromenetyksiltä. Kymmeniä epäilyttäviä kuljetuksia on yhä tutkittavana.

Takavarikoitujen kuljetusten joukossa oli muun muassa kosmetiikkaa, elektroniikkaa ja vaatteita. Ne olivat Kiinassa valmistettuja kopioita tunnetuista merkkituotteista. Tuotteilla on Venäjällä kova kysyntä.

Operaatiossa takavarikoitiin myös tupakkaa, lääkkeitä sekä uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatuja tuotteita.

Viranomaiset havaitsivat, että rikollisjärjestöt pyrkivät muuttamaan kuljetusreittejä EU:sta Venäjälle tilanteen mukaan. Näin kuljetuksia siirrellään esimerkiksi Suomen, Baltian maiden ja Puolan välillä suurin kustannuksin. Viranomaiset uskovat, että siirtelyllä yritetään vältellä tiukkoja tullitarkastuksia.

Rikollista toimintaa epäillään johdetun Pietarista ja Moskovasta. Kaikki epäillyt ovat venäläisiä, mutta toimijoita on ollut myös muissa maissa. He ovat hoitaneet lähinnä logistiikkaa. Johtaja Juha Niskanen Suomen tullista kertoo, että huolinnassa ja varastoinnissa on ollut mukana myös suomalaisia.

- Toiminta naamioituu lailliseksi, eikä meillä ole lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia puuttua siihen. Näin ollen suomalaisia ei epäillä rikoksista. Uskomme kuitenkin heidän tienneen, etteivät kuljetukset ole olleet tavanomaisia, Niskanen sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme