Mainos
Mainos

Itämeren maneetit arktisia kampamaneetteja

Itämerellä vuonna 2006 havaittu maneettilaji on määritetty arktiseksi kampamaneetiksi (Mertensia ovum). Kampamaneettilajin pelättiin aluksi olevan Mustallamerellä tuhoja aiheuttanut amerikankampamaneetti (Mnemiopsis leidyi).

Mertensia-kampamaneetit ovat hyvin yleisiä arktisilla valtamerillä, ja laji on pysyvä osa ulapan planktonyhteisöä. Laji kasvaa kotivesillään 6-8 cm kokoiseksi. Se syö pienenä mikroplanktonia ja aikuisena eläinplanktonia, kalanpoikasia sekä mätiä. Sen ei tiedetä aiheuttaneen suuria muutoksia ekosysteemeissä kuten amerikankampamaneetti on tehnyt. Pohjoisella Itämerellä suurimmat havaitut lajin yksilöt ovat olleet noin puolen senttimetrin kokoisia.

Kampamaneettien määrä on suurimmillaan talvella ja pienimmillään kesällä. Vuoden 2009 aikana maneetteja on ollut edellisvuoteen verrattuna enemmän kaikkina vuodenaikoina.

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat aloittivat kampamaneettien tutkimuksen pohjoisella Itämerellä vuonna 2007.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme