Mainos
Mainos

Itämeren maneetit arktisia kampamaneetteja

Itämerellä vuonna 2006 havaittu maneettilaji on määritetty arktiseksi kampamaneetiksi (Mertensia ovum). Kampamaneettilajin pelättiin aluksi olevan Mustallamerellä tuhoja aiheuttanut amerikankampamaneetti (Mnemiopsis leidyi).

Mertensia-kampamaneetit ovat hyvin yleisiä arktisilla valtamerillä, ja laji on pysyvä osa ulapan planktonyhteisöä. Laji kasvaa kotivesillään 6-8 cm kokoiseksi. Se syö pienenä mikroplanktonia ja aikuisena eläinplanktonia, kalanpoikasia sekä mätiä. Sen ei tiedetä aiheuttaneen suuria muutoksia ekosysteemeissä kuten amerikankampamaneetti on tehnyt. Pohjoisella Itämerellä suurimmat havaitut lajin yksilöt ovat olleet noin puolen senttimetrin kokoisia.

Kampamaneettien määrä on suurimmillaan talvella ja pienimmillään kesällä. Vuoden 2009 aikana maneetteja on ollut edellisvuoteen verrattuna enemmän kaikkina vuodenaikoina.

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat aloittivat kampamaneettien tutkimuksen pohjoisella Itämerellä vuonna 2007.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot