Mainos
Mainos

Itämeren mikromuovi huolestuttaa tutkijoita

Suomalaiset meritutkijat ovat huolissaan Itämeren muoviroskan vaikutuksesta veden eliöille. Suomen ympäristökeskus Syke suunnittelee parhaillaan tutkimusta, jossa simpukoista etsitään merkkejä muovista.   

Mereen päätyvä muovi ei katoa, vaan hajoaa vähitellen mikroskooppisen pieniksi hitusiksi, mikromuoviksi.

Itämeressä määrät ovat vielä melko pieniä, mutta mikromuovia on löydetty eri tutkimuksissa pitkin Suomen rannikkoa, sanoo Helsingin ympäristökeskuksen tutkija Jari-Pekka Pääkkönen.  

Muovien sisältämät haitalliset aineet, kuten pehmentimet ja palonestoaineet voivat ainakin teoriassa siirtyä vedestä eliöihin. Syken meritutkijan Outi Setälän mukaan Itämeressä ei ole vielä pystytty todistamaan yhteyttä korkeiden ympäristömyrkkypitoisuuksien ja muovien välillä.  

– Tulevatko ympäristömyrkyt suoraan vedestä vai ravintoketjun kautta, sitä ei vielä tiedetä, sanoo Setälä.  

Myös jätevesien mukana vesistöihin pääsee mikromuoveja, kuten teknisistä kankaista irtoavia kuituja ja kosmetiikassa käytettäviä muovikappaleita. Pienimmät hituset pääsevät läpi vedenpuhdistamojen suodattimista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme