Mainos
Mainos

Itämeren öljyntorjuntakalusto liian pieni

Itämeren rantavaltioissa on edelleen liian vähän öljyntorjuntakalustoa, ilmeni tänään Helsingin edustalla järjestetyssä kansainvälisessä öljyntorjuntaharjoituksessa.

Tankkeri 100 000 tonnin öljylastissa on ajanut karille Helsingin edustalla. Mereen valuu raakaöljyä yhteensä 10 000 tonnia. Öljy kulkeutuu kohti rantaa. Onneksi tässä on kyse kansainvälisestä öljyntorjuntaharjoituksesta ja öljyn sijaan meren pinnalla kelluu turvetta. Öljyä keräävät suomalaisten lisäksi virolaiset, ruotsalaiset, venäläiset ja liettualaiset torjunta-alukset.

Torjuntatöiden johtajan, Suomen ympäristökeskuksen yli-insinöörin Kalervo Jolman ensiarviot harjoituksesta ovat myönteisiä. Todellisen onnettomuuden torjunta vaatisi kuitenkin nykyistä parempaa kalustoa. Suomi on auttanut Viroa ja Venäjää kalustohankinnoissa, mutta puutteita on edelleen.

- Olisi toivottavaa, että kaikki rantavaltiot saisivat lisää kalustoa. Kyllä määrä on nyt liian vähäinen, jos paha onnettomuus sattuu, sanoo asiantuntijapalveluosaston johtaja Esa Nikunen Suomen ympäristökeskuksesta.

Harjoituksessa ilmeni myös pieniä teknisiä vaikeuksia öljypuomien levittämisessä, mutta ne saatiin ratkaistua. Hyvä sää suosi harjoitusta ja öljyä olisi todellisessa tilanteessa saatu kerättyä talteen noin 2500 tonnia, mitä pidetään hyvänä tuloksena.

Vuosittain Itämerellä järjestettävä kansainvälinen öljyntorjuntaharjoitus parantaa yhteistyötä tositilanteessa.

Tämänkertaisella harjoituspaikalla Helsingin edustalla myös todellisen öljyonnettomuuden riski on suuri. Juuri täällä jatkuvasti lisääntyvä Viroon suuntautuva lauttaliikenne risteää öljykuljetusten kanssa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme