Mainos
Mainos

Itämeren silakkaa ja lohta syötävä harkiten

Elintarvikeviraston uusien suositusten mukaan Itämeren isoa silakkaa ja pyydettyä lohta ei tulisi syödä useammin kuin kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Itämerestä pyydetylle lohelle ja silakalle sekä sisävesien hauelle on annettu uudet syöntisuositukset. Elintarvikeviraston mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei tulisi syödä Itämeren isoa silakkaa tai pyydettyä lohta useammin kuin kerran tai kahdesti kuukaudessa. Haukea kannattaa syödä niinikään vain kerran tai pari kuussa.

Syöntisuositusten alentaminen johtuu lohen ja silakan sisältämistä dioksiineista ja PCB-yhdisteistä. Hauki sisältää elohopeaa.

Mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta kala on suositeltavaa ravintoa, jota kannattaa syödä ainakin kahdesti viikossa, viranomaiset muistuttavat. Esimerkiksi kasvatettu kala sisältää hyvin vähän terveydelle haitallisia aineita. Elintarvike- ja terveysviranomaiset julkistivat EU:n kalatutkimushankkeeseen liittyvät syöntisuosituksensa tänään.

Itämeren kalaa myydään poikkeusluvalla

Suomella ja Ruotsilla on EU:n myöntämä poikkeuslupa, jonka nojalla dioksiinipitoisuuksien enimmäisrajat ylittävää Itämeren kalaa saa yhä myydä. Poikkeusluvan ehtona on, että maat seuraavat tutkimuksin dioksiinipitoisuuksien kehittymistä ja raportoivat asiasta sekä EU-viranomaisille että kuluttajille. Nyt annetut suositukset ovat osa tätä raportointia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme