Mainos
Mainos

Itämeri ja sisällissodan sovinto Linnan juhlien teemoina

Linnan juhlissa on tänä vuonna kaksi teemaa. Tasavallan presidentin Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla näkyvät Itämeri ja sovinto liittyen vuoden 1918 sisällissotaan, josta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 90 vuotta.

Itämeri on ollut presidentti Haloselle tärkeä aihe. Hänen pitkään jatkunut toimintansa palkittiin maanantaina, kun hän otti Ruotsissa vastaan Baltic Development Forumin Itämeri-palkinnon. Halonen on puolestaan kutsunut Linnaan Itämeren hyväksi työskennelleitä henkilöitä.

Itämeri-teema näkyy juhlavastaanotolla myös muun muassa tarjoilussa, koristelussa ja musiikissa. Tarjolla on erilaisia silakkaruokia. Linnan 150 kukka-asetelman seassa on myös Itämeri-teemaan sopivia luonnonmateriaaleja, kuten kaisloja ja kiviä. Tanssilattialla Kaartin Soittokunta soittaa heti Akselin ja Elinan häävalssin jälkeen Usko Kempin Itämerivalssin.

Väärät kutsut ihmetyttivät

Joidenkin suomalaisten postiluukusta kolahti viime kuussa väärä kutsu presidentin juhlavastaanotolle. Presidentin kanslian mukaan kyselyjä kutsuista on tullut muutamia kymmeniä. Kanslian mukaan turvatoimet ovat tänäkin itsenäisyyspäivänä erittäin tiukat, eikä niitä ole tarkennettu kutsu-kohun vuoksi. Myös siihen on valmistauduttu, että joku väärän kutsun saanut tulee vastaanotolle luullen kutsua edelleen oikeaksi

Vain yksi Mannerheim-ristin ritari

Sisällissodan merkkivuoden kunniaksi Linnaan on kutsuttu niin tieteen kuin taiteen piiriin kuuluvia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet aiheesta käytyyn keskusteluun.

Linnaan on kutsuttu kaikkiaan noin 1900 vierasta. Kättelyt aloittaa tuttuun tapaan Mannerheim-ristin ritari. Paikalla on kolmesta elossa olevasta ritarista vain yksi, kapteeni Tuomas Gerdt Lappeenrannasta.

Juhlavastaanotolla tarjoilu toteutetaan aikaisempien vuosien malliin noutopöydistä. Kahvipöydissä tarjolla on suolaista purtavaa, kuten voileipäkakkuja ja piiraita. Makean nälkää poistavat kakut, leivokset ja pikkuleivät. Tee- ja kahvipuolella suositaan Halosen toivomaa luomulinjaa.

Kaartin Soittokunnan ohella musiikista vastaa Kaartin Soittokunnan Combo-yhtye, jonka laulusolistina toimii ensimmäistä kertaa nainen. Laulusta vastaa Inga Söder.

Linnan Keltaisessa salongissa soitetaan viime vuosien malliin jazzia. Tällä kertaa vieraita viihdyttää Jukkis Uotila -trio, johon kuuluvat Jukkis Uotila (piano), Christian Spering (basso) ja Joonatan Rautio (saksofoni).

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme