Mainos
Mainos

Itävallan MM-joukkueen johtajalle vankeutta Suomessa

Itävallan MM-kisajoukkueen johtaja Franz Schellhorn on tuomittu ehdolliseen vankeuteen Lahden käräjäoikeudessa. Schellhorn sai 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 5 200 markan sakot rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Schellhorn jäi kiinni auton ratista maanantain ja tiistain välisenä yönä Lahden keskustassa. Itävaltalaisen veressä oli 1,21 promillea alkoholia. Schellhorn oli palaamassa Sibeliustalolla pidetyistä juhlista. Poliisipartio kiinnitti Schellhornin ohjaamaan autoon huomiota, kun auto kääntyi Vesijärvenkadulta yksisuuntaiselle Vapaudenkadulle ajaen väärään suuntaan. Kadulla oli tuolloin muutakin liikennettä.

Outo tapahtumasarja sairaalassa

Poliisiauton vilkkuvalo

Poliisit pysäyttivät auton ja yrittivät puhalluttaa silminnähden juopunutta itävaltalaista. Todistajana oikeudessa kuullun vanhemman konstaapelin mukaan puhaltaminen ei oikein onnistunut ja poliisit päättivät viedä itävaltalaisen verikokeeseen Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Poliisimies kertoi oikeudessa, että Schellhorn kieltäytyi aluksi verikokeesta. Itävaltalainen oli vedonnut siihen, että hän ei ole Suomen kansalainen, joten Suomen lait eivät muka koskisi häntä.

Poliklinikan ensiapuhuoneessa sairaanhoitaja yritti kääriä miehen hihaa ylös, jolloin tämä riuhtaisi kätensä irti, nousi ylös ja tuuppasi poliisimiestä. Poliisit kaatoivat rimpuilevan miehen ja pitivät häntä hallintaotteessa. Lopulta Schellhorn antoi sairaanhoitajan ottaa verikokeen, mutta mies jännitti kätensä lihaksia niin, että verta ei tullutkaan vaadittavaa kahta koeputkellista. Verikoe onnistui vasta kolmannella yrittämällä. Verikokeen jälkeen Schellhorn olisi halunnut lähteä taksilla majapaikkaansa, mutta poliisit vievät miehen yöksi putkaan.

Schellhorn vetosi luottamuspulaan

Itävaltalainen saapui oikeuteen moottoripyöräkypärään verhoutuneena. Mies piti kypärää päässään pitkään, ja oikeuden puheenjohtaja ehti jo kysyä mieheltä, aikooko hän pitää kypärää koko istunnon ajan. Schellhorn suostui riisumaan kypärän vasta kun MTV:n uutisten kuvaaja oli poistunut salista.

Oikeudessa Schellhorn myönsi syytteen törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta oikeaksi. Sen sijaan hän kiisti kolmannen, sairaalan tapahtumiin liittyvän, syytteen virkamiehen vastustamisesta. Schellhornin mukaan Itävallassa verikokeeseen on suostuttava vain onnettomuustapauksissa ja kieltäytymisen syynä oli sekaannus. Schellhornin mukaan Keski-Euroopassa poliisilla on huono maine, eikä hän paljon matkustelleena miehenä luota poliisiin.

Kisoissa kolme pikaoikeudenkäyntiä

Oikeussalin ulkopuolella

Käräjäoikeus tuomitsi Schellhornin liikennerikoksista, mutta hylkäsi syytteen virkamiehen vastustamisesta toteennäyttämättömänä. Sen tarkemmin oikeus ei tuomiota perustellut. Shellhorn sai 60 päivän ehdollisen vankeustuomion ja oheissakkoja 50 päiväsakkoa eli yhteensä 5 200 markkaa. Mies määrättiin ajokieltoon lokakuun puoliväliin saakka, mutta ajokielto on voimassa vain Suomessa.

Lahdessa on MM-kisojen aikana käytössä ns. pikaoikeudenkäyntimenettely, jossa pikkujutut pyritään käsittelemään nopeutetussa aikataulussa. Tässäkin tapauksessa rattijuopumuksen ja oikeudenkäynnin välillä oli vain kolme päivää. Tavallisesti aikaa kuluu Lahdessa pari kuukautta. Kovin riehakasta meno Lahdessa ei ole ollut, sillä tämä oli vasta kolmas pikaoikeudenkäynti jo yli viikon kestäneiden kisojen aikana.


(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme