Mainos
Mainos

Itsemurhan tehneen omainen tarvitsee kriisiapua

Ensimmäinen suomalainen väitöskirja itsemurhamenetyksen kokeneista tarkastetaan lauantaina Lapin yliopistossa.

Läheisen itsemurhan kokeneilla on muita suurempi riski tehdä itsemurha. Itsemurhaa sureva omainen voi menettää elämän merkityksen ja saada itsetuhoajatuksia. Hänen suruunsa liittyy usein myös syyllisyys ja katkeruus.

Kasvatustieteiden maisteri Tuula Uusitalo on ensimmäisenä Suomessa tehnyt väitöstutkimuksen itsemurhamenetyksen kokeneista. Hän haastatteli 24:ää miestä ja naista, jotka olivat menettäneet lapsensa, puolisonsa, sisaruksensa tai vanhempansa.

Uusitalo kysyi haasteltavilta, mitä seurauksia läheisen itsemurhalla oli, minkälainen heidän surunsa oli ja millaiset kokemukset tukivat heidän sopeutumistaan ja toipumistaan.

Uusitalo päätyi siihen, että traumaattisen itsemurhakokemuksen läpikäynyt tarvitsee kriisiapua.

- Mitä nopeammin ihmiset saavat tehokasta apua traumaattisissa elämäntilanteissa, sitä helpommaksi ja halvemmaksi trauman jättämien jälkien hoitaminen tulee yhteiskunnalle, Uusitalo sanoo.

Psyykkisen avun kursseja

Uusitalo ehdottaa ensiapukurssien rinnalle psyykkisen ensiavun kursseja. Myös oppilaitoksiin ja työpaikoille pitäisi tuottaa materiaalia surusta, masennuksesta ja itsemurhavaarassa olevien auttamisesta.

- Ihmisten parissa työtä tekevät tarvitsevat asiallista tietoa esimerkiksi itsemurhamyyteistä.

Itsemurhamyytteihin kuuluu esimerkiksi väite, että masennuksen helpottuessa itsemurhavaara vähenee. Uusitalon mukaan monilla syvästi masentuneilla ei ole voimaa toteuttaa itsemurhaa. Toisaalta masennuksen näennäinen väistyminen voi johtua siitä, että masentunut on jo tehnyt oloansa helpottavan itsemurhapäätöksen.

Uusitalo rakensi väitöskirjassaan menetyksen kokeneiden monin eri tavoin ilmenevästä surusta surun spektrin. Suru sisältää hänen mukaansa kaikki ne ajatukset ja tunteet, joita läheisen itsemurha saa aikaan. Suru voi ilmetä pelkona, ahdistuksena ja toivottomuutena. Sureva voi saada myös fyysisiä oireita, kuten selittämättömiä kiputiloja, aistiharhoja ja lihasjäykkyyttä.

- Jokainen tunne, mikä menetyksestä aiheutuu, on oikeutettu, Uusitalo tähdentää.

Tuula Uusitalon väitöskirja tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa lauantaina. Sen nimi on Miten päästä yli mahdottoman? Narratiivinen tutkimus itsemurhamenetyksistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme