Mainos
Mainos

Itsemurhat laskussa, masennus lisääntyy

Itsemurhien määrä jatkaa laskuaan vaikka masennusdiagnooseja tehdään yhä enemmän.

Viime vuonna itsemurhia tehtiin hieman alle yhdeksänsataa. Parikymmentä vuotta sitten määrä oli lähes kaksinkertainen.

Samaan aikaan masennus on kuitenkin noussut yleisimmäksi työkyvyttömyyden perusteeksi.

Mielenterveyden keskusliiton puheejohtajan,  Pekka Saurin mukaan kehitys selittyy sillä, että masennus tunnistetaan nykyään paremmin.

– Se mikä aikaisemmin naamioitui somaattisiksi oireiksi, epämääräiseksi päänsäryksi, työuupumukseksi, loppuunpalamiseksi ja niin edelleen, niin nyt sitä kutsutaan selkeämmin masennukseksi ja se voidaan ottaa puheeksi myös lääkärin tai työpaikkaterveydenhuollon vastaanotolla helpommin.

Saurin mielestä masennuksen hoidossa turvaudutaan liian usein lääkehoitoon perehtymättä potilaan elämäntilanteeseen ja elämäntapoihin. Hän toivoisikin, että hoitava lääkäri kesittyisi etenkin hoitojakson alussa tarkemmin potilaan kokonaistilanteeseen.

– Sen ensimmäisen keskustelun pitäisi olla niin pitkä, että siinä ehdittäisiin katsomaan ihmisen elämäntilannetta ja miettimään, mitä siinä voisi mahdollisesti korjata, jotta masennuksen syyt saataisiin poistettua tai ainakin lievennettyä. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot