Mainos
Mainos

Itsemurhat yleisimpiä vanhuksilla

Ikäihmiset tekevät tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan selvästi useammin itsemurhia kuin heitä nuoremmat ikäluokat. Helsingin Sanomat kertoo, että itsemurha on 75 vuotta täyttäneiden miesten kuolemansyynä yleisempi kuin yhdessäkään nuoremmassa ikäluokassa.

Itsemurhan tekee vuosittain 40-50 yli 65-vuotiasta suomalaista naista ja 130-140 miestä. Kaikkiaan itsemurhaan päätyi vuonna 2007 liki tuhat suomalaista.

Syitä itsemurhan todennäköisyyden kasvamiseen iän myötä on useita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Britta Sohlmanin mukaan syitä ovat muun muassa toimintakyvyn heikkeneminen sairastelun myötä, yksinäisyys ja elämänpiirin kapeutuminen. Myös mielenterveysongelmat, vaikeat vaivat, läheisen menetys ja pelko joutumisesta taakaksi ovat vaikuttavia tekijöitä.

Ikäihmiset onnistuvat itsemurhassa nuoria paremmin. Sohlman arvioi, että takana voi olla vakaata harkintaa, eikä alkoholilla ole useinkaan osuutta asiaan. Myös tekotapa vaikutta, sillä ikäihmisten keinot ovat nuorempien keinoja väkivaltaisempia. Yleisin tekotapa on hirttäytyminen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme