Mainos
Mainos

Itsemurhien määrä väheni selvästi – nuoret miehet voivat entistä paremmin

Itsemurhien määrä väheni viime vuonna tuntuvasti edellisvuodesta. Miehet tekevät yhä selvästi enemmän itsemurhia kuin naiset. Nuorten miesten itsemurhat ovat kuitenkin laskussa.

Juuri valmistuneen kuolinsyytilaston mukaan vuonna 2014 itsemurhan teki 789 henkilöä, mikä oli lähes 100 vähemmän kuin vuonna 2013, kertoo Suomen Mielenterveysseura. Luvut perustuvat Tilastokeskuksen keräämiin tietoihin.

Miesten itsemurhakuolleisuus on edelleen huomattavasti suurempaa kuin naisten.

Vuonna 2014 itsemurhien määrä 100 000 asukasta kohden oli 14,4. Miehillä luku oli 22,3 ja naisilla 6,9. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.

Nuorten miesten itsemurhakuolleisuus on ollut Suomessa viime vuosina laskussa ja nuorten naisten itsemurhakuolleisuus on pysynyt suhteellisen ennallaan.

Nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna korkea. Yli 65-vuotiaita itsemurhan tehneistä oli joka viides.

Tukea itsemurhan yrittäneille

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan itsemurhan riskitekijöitä ovat syrjintä, kaltoinkohtelu, toivottomuus, itsemurhavälineiden helppo saatavuus, alkoholin haitallinen käyttö, mielenterveyden häiriöt, aikaisempi itsemurhayritys tai lähipiirissä tapahtunut itsemurha. 

Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskusverkosto tarjoaa varhaista tukea elämän kriisitilanteissa, minkä on todettu vähentävän itsemurhariskiä.

Mielenterveyden ensiapukoulutuksissa jokainen voi vahvistaa mielenterveystaitojaan ja oppia tukemaan läheisiään entistä paremmin. LINITY eli lyhyt interventio itsemurhaa yrittäneille -projektissa Mielenterveysseura tarjoaa tukea itsemurhaa yrittäneille Helsingissä, Seinäjoella ja Kuopiossa.

Jos olet huolissasi läheisestäsi uskalla kysyä, onko hän ajatellut itsemurhaa. Vastoin yleistä väärinkäsitystä itsemurhasta puhuminen ei lisää itsemurhariskiä, vaan helpottaa toisenlaisen ratkaisun löytämistä vaikeassa elämäntilanteessa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot