Mainos
Mainos

Itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteiseen tapaan

Itsenäisyyspäivää on juhlistettu perinteisin menoin. Päivä alkoi seppelten laskulla sankariristille ja marsalkka Mannerheimin muistomerkille.

Puoliltapäivin järjestettiin perinteinen juhlajumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Samaan aikaan Turussa marssittiin puolustusvoimien valtakunnallinen paraati.

Alkuillasta pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat järjestivät perinteisen soihtukulkueen, joka alkoi seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan sankariristille.

Kulkue ohitti presidentinlinnan noin kello 17.30. Tasavallan presidentti Tarja Halonen tervehti ylioppilaita linnan parvekkeelta.

Ilta huipentuu Linnan juhliin

Juhlinta huipentui presidentti Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven järjestämään juhlavastaanottoon presidentinlinnassa.

Linnaan oli kutsuttu kaikkiaan noin 1900 vierasta. Juhlien teemana oli tänä vuonna Itämeri ja sisällissodan sovinto.

Presidentti oli valinnut pukunsa suunnittelijaksi Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat. Musta silkkipuku oli kaksiosainen. Pitkän puvun päällä oli hieman lyhyempi liivi.

Tänä vuonna Linnan juhlilla nähtiin vain yksi Mannerheimin-ristin ritari, kun kapteeni Tuomas Gerdt ja hänen Lea-vaimonsa johdattivat itseoikeutetusti kutsuvieraat juhliin.

Vastaanotolla olivat aiempien vuosien tapaan hallituksen jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, valtion korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta.

Kutsuvieraiden joukossa oli myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia sekä tasavallan presidentin ja tohtori Arajärven vuoden aikana tapaamia henkilöitä.

Itämeri-teema esillä linnassa

Itsenäisyyspäivän valtakunnalinen lipunnosto tähtitärnimäellä. Kuva: Lehtikuva

Vastaanoton teemana oli tänä vuonna Itämeri, joka näkyi niin kutsuvieraissa, tarjoilussa, koristelussa kuin musiikissakin. Kutsuvieraissa oli erityisesti huomioitu henkilöitä, jotka ovat työskennelleet Itämeren hyväksi.

Kuluneen vuoden aikana on muisteltu myös Suomen historian merkkivuosia ja erityisesti vuoden 1918 sisällissotaa, josta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 90 vuotta.

Poliisi varautunut rettelöihin

Poliisi oli varautunut turvaamaan itsenäisyyspäivän vieton tapahtumat.

Ylikomisario Teuvo Saikkonen Helsingistä ei kuitenkaan suostunut kertomaan täsmällisesti, kuinka paljon poliiseja oli tänään töissä itsenäisyyspäivän takia.

Mielenosoitukset sujuneet rauhallisesti

Joukko ilmastoaktivisteja kokoontui mielenosoitukseen presidentinlinnan tuntumaan, Esplanadin puistossa sijaitsevan ravintola Kappelin läheisyyteen.Paikalla oli MTV:n uutisten toimittajan mukaan viitisenkymmentä mielenosoittaja ja kymmeniä poliiseja. Paikalla muun muassa pidettiin puheita ja poltettiin jätkänkynttilöitä.

Sitoutumattomien mielenosoitus presidentinlinnan edustalla sujui niin ikään rauhallisissa merkeissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme