Mainos
Mainos

J-P Mattilalle korvauksia oikeudenkäynnin kestosta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo, että tilanne aiheutti syytetylle stressiä ja turhautumista, jotka valtion on nyt korvattava.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on määrännyt Suomen maksamaan liikemies Jukka-Pekka Mattilalle yhteensä 15 000 euron korvaukset pitkäksi venähtäneestä oikeudenkäynnistä. EIT määräsi maksettavaksi 5000 euroa henkisestä kärsimyksestä ja 10 000 euroa Mattilalle koituneista kuluista.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Mattilan vuonna 2001 paristakymmenestä talousrikoksesta, jotka tehtiin 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Rikokset liittyivät Notareal-yhtiöön. Korkein oikeus ei antanut valituslupaa, ja kuuden vuoden vankeustuomio jäi voimaan.

Lähes maksimipituisesta rangaistuksesta huolimatta Mattilaa ei määrätty heti vangittavaksi, vaan hän sai odottaa vankilaan passitusta vapaalla jalalla. Britanniaan muuttanut liikemies sai vielä kihlakunnanvoudilta vuoden lykkäyksen vankeuden aloittamiselle.

Lykkäyksen määräaika umpeutui heinäkuussa 2001. Kuukautta myöhemmin hänestä jouduttiin antamaan kansainvälinen etsintäkuulutus. Tuomiota pakoillut Mattila otettiin kiinni Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2003.

Mattilan katoamisesta huolimatta EIT katsoi, että asian oikeuskäsittely kesti poikkeuksellisen kauan. Etenkin turhaa venymistä tapahtui oikeuden mielestä vuosina 1997-2000. EIT katsoo, että tilanne aiheutti syytetylle stressiä ja turhautumista, jotka valtion on nyt korvattava.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme