Mainos
Mainos

Jääkiekon päävammojen määrä kasvussa

Koventunut pelityyli on lisännyt päävammoja jääkiekossa. Tänä talvena SM-liigan otteluissa on sattunut ainakin 14 aivotärähdystä. Ilmiö on tuttu myös muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Niinpä kaukalovammojen syitä selvitelläänkin nyt useissa kansainvälisissä tutkimuksissa.

Maali!

Jääkiekko-otteluissa sattuneiden päävammojen määrä on kasvussa. Tänä talvena SM-liigassa otteluissa on sattunut ainakin 14 aivotärähdystä. Sama havainto on tehty myös muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Koventunutta pelityyliä on pidetty yhtenä syynä aivovammoihin, mutta se ei ole ainoa. Suomessa ja maailmalla onkin meneillään useita tutkimuksia aivovammojen lisääntymisen syistä.

Jokierien Tuomo Ruutu taklasi kuukausi sitten Ilvespelaaja Jani Nikon tajuttomaksi. Aivotärähdystä seurasi parin viikon sairasloma. Nikon pelikausi päättyi eilen uuteen aivotärähdykseen, joka syntyi Tapparan Miska Kangasniemin taklauksessa.

-Pienellä pääkivulla tässä eteenpäin mennään, mutta olosuhteisin nähden olo on ihan hyvä, jääkiekkoilija Jani Nikko sanoo.

Aivovammat ovat jääkiekkovammoja tutkivan urheilulääkärin mukaan lisääntyneet.

-Näyttää siltä, että vammojen lisääntyminen on tapahtunut nimeomaan miesten kohdalla ja aikuisten peleissä, ei ehkä nuorten kohdalla niinkään, tutkija ja urheilulääkäri Jouko Mölsä LIKES-tutkimuskeskuksesta sanoo.

Vakavia kaikki aivotärähdykset eivät ole, mutta aina kuitenkin riski.

-Vammoihin liittyy tietysti riski, että voisi käydä pahemminkin. Aivoissa tapahtuu helposti vauriota tapahtuu ja pienestäkin iskusta jää helposti jälki, Mölsä jatkaa.

-Tottakai vammat aina pysäyttävät vähän, mutta ei tässä nyt vielä lopettamassa olla, Nikko sanoo.

Vammojen lisääntymiseen Mölsä löytää useita syitä. -Pelityylin koventuminen saattaa olla yksi syy. Pelaajien koko, nopeus ja voima on varmaan yksi ja sitten ovat nämä aikaisempaan verrattuna pienennetyt kaukolot. E hkä myös kaukaloitten varustukset kuten pleksit ovat syynä vammoihin, Mölsä sanoo.

Syitä tutkitaan nyt muuallakin kuin Suomessa. Tuomarit ovat karsineet päähän kohdistuvia taklauksia rajusti. Aivotärähdykset syntyy kuitenkin myös sääntöjen mukaisista taklauksista.

-Sääntöjä on tietysti syytä tarkentaa ja on syytä miettiä onko peli kohtuuttoman kova eli ovatko säännöt liian löysät, Jouko Mölsä jatkaa.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme